ZAPADLO 20 CM

Sneg povzroča kaos na cestah (FOTO)

Objavljeno 06. marec 2020 08.03 | Posodobljeno 06. marec 2020 09.03 | Piše: T. V.

Meja sneženja se bo dopoldne dvigala.

Gorenjska avtocesta v smeri Karavanke–Ljubljana. FOTO: Dars
V višeležečih predelih se sneg oprijema cestišč. Na širšem območju Julijskih Alp je čez noč zapadlo okoli 20 centimetrov snega. Skupna snežna odeja je najvišja v tej zimski sezoni, so sporočili z Agencije za okolje (Arso).

»Opozarjamo na ustrezno opremo, prilagojeno hitrost vožnje in ustrezno varnostno razdaljo. Take razmere zahtevajo previdnejši način vožnje. Kdor nima zimske opreme, naj ne bo udeležen v prometu,« opozarja kranjska policijska uprava.

Zaradi zimskih razmer je na cestah Godovič–Črni Vrh–Col in Spodnja Idrija–Godovič prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Na cestah čez prelaze Predel, Korensko sedlo, Ljubelj in Jezerski vrh je obvezna uporaba verig. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta za ves promet.

Ponoči in v zgodnjih jutranjih urah je močno snežilo ponekod na Notranjskem in Gorenjskem ter tudi na delu primorske avtoceste, predvsem na območju Logatca. Ceste so zasnežene na območju Bohinja, Rateč, Kranjske Gore, Mojstrane, Bleda, na območju letališča Lesce in še ponekod na severozahodu Slovenije.

image
Vrhnika. FOTO: Dars
image
Vrhnika. FOTO: Dars
image
Gorenjska avtocesta v smeri Lipce–Karavanke. FOTO: Policija
image
Karavanke. FOTO: Dars

image
Korensko sedlo. FOTO: Dars
image
Cesta Ljubelj–Bistrica. FOTO: Dars

image
Gorenjska avtocesta v smeri Karavanke–Ljubljana. FOTO: Dars
image
Gorenjska avtocesta v smeri Lipce–Karavanke. FOTO: Policija


Morje se razliva po najnižjih delih obale:


Danes bo v visokogorju zahodnih Julijskih Alp velika nevarnost snežnih plazov.
 
Sprva bo na Gorenjskem in Notranjskem snežilo, dopoldne pa se bo meja sneženja dvigala. Padavine bodo čez dan postopno slabele in ponekod ponehale. Dopoldne bo na Primorskem in Notranjskem zapihal jugozahodnik, popoldne pa na vzhodu severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 12 stopinj Celzija, na severozahodu okoli 3.

V noči na soboto se bodo predvsem na jugu države spet pojavljale rahle padavine, ki bodo do jutra po večini ponehale. Najnižje jutranje temperature bodo –2 do 4, na Primorskem do 7 stopinj Celzija.

V soboto bo sprva pretežno oblačno in po nekaterih nižinah lahko tudi megleno, popoldne pa se bo od severa postopno delno razjasnilo. Ni izključena kakšna kratkotrajna ploha. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 13, na severozahodu okoli 5 stopinj Celzija.

V nedeljo bo po večini sončno s hladnim jutrom. V ponedeljek se bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije prehodno pojavljale padavine. Verjetnost za padavine je nato majhna vse do četrtka, občasno pa bo več oblačnosti. Prihodnji petek se verjetnost za padavine spet nekoliko poveča. Občasno bo tudi vetrovno, predvsem v torek in četrtek, prevladovali bodo vetrovi južnih in zahodnih smeri. V drugi polovici tedna bo nekoliko topleje, napoveduje agencija za okolje (Arso).
Deli s prijatelji