Smučajo med trtami (FOTO)

Obiskovalci navdušeni nad prleško smuko. Tja drejo smučarji iz Slovenije in Hrvaške.
Fotografija: Čeprav ni bilo naravnega snega, jim je uspelo umetno zasnežiti celotno smučišče in sankališče. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Čeprav ni bilo naravnega snega, jim je uspelo umetno zasnežiti celotno smučišče in sankališče. FOTO: Oste Bakal

Smučišče Globoki klanec ne leži na nobeni slovenski smučarski planini, ampak med vinorodnimi griči v Prlekiji. Sredi trikotnika med Ljutomerom, Ormožem in Ptujem je članicam in članom Smučarskega kluba Sveti Tomaž uspelo umetno zasnežiti del smučarske proge v Hranjigovcih, čeprav naravnega snega ni bilo niti za vzorec. Prvi smučarji in sankači v letošnji zimi so se po 600-metrski smučini spustili že prejšnji teden, zdaj pa je smučišče skoraj vseskozi polno, še zlasti konec tedna, ko pridejo tudi smučarji z vseh koncev Slovenije in iz sosednje Hrvaške.

Dvajsetletna tradicija

Edino smučišče v regiji deluje že od leta 1996. Kakor pravi predsednik SK Sveti Tomaž Ivan Grašič, je bilo leto 2017 prelomno za klub in smučišče, saj jim je takrat smučišče prvič uspelo zasnežiti z enim samim topom. »Tista zima je bila dovolj radodarna s snegom in predvsem nizkimi temperaturami, da smo pripravili smučišče; tudi celotna sezona je bila ena boljših v 20-letni zgodovini,« razlaga Grašič.

Eden od štirih snežnih topov, ki so v Prlekiji poskrbeli za dobro smuko. FOTO: Oste Bakal
Eden od štirih snežnih topov, ki so v Prlekiji poskrbeli za dobro smuko. FOTO: Oste Bakal

Primerno je za izkušene in za začetnike. »Teren je zelo razgiban. Prvih 200 metrov je precej strmih, kar je dobrodošlo za boljše smučarje. Drugih 300 metrov je bolj blagih, torej je primerno tudi za začetnike,« pravi Ivan Grašič. Ker v tem delu države mnogi niso vajeni smučanja, so zasnežili tudi celotno sankaško progo

Uspešno zasneževanje

Sistem za umetno zasneževanje so postavili s pomočjo domače občine Sveti Tomaž, ki je za opremo odštela skoraj 100.000 evrov. Dva topova sta letos pobelila spodnji del klanca, dva pa zgornjega. »Takoj ko se je temperatura znižala na najmanj minus pet, smo vžgali topove in nekje v petih dneh zasnežili celo progo,« pravi Ivan Grašič, ki je vesel, da imajo skoraj vse, kar imajo veliki: poleg snežnih topov vlečnico, teptalni stroj, reflektorje in od lanskega leta tudi asfaltirano cesto do smučišča.
»Če bi čakali na sneg, ki ga da narava, bi smučišče morali zapreti in vzpostaviti kako drugo dejavnost,« pravi Mirko Cvetko, župan občine Sveti Tomaž, ki je vesel, da smučišče v občino privabi številne obiskovalce. Med tednom na nočni smuki namreč naštejejo najmanj 100 smučarjev, konec tedna pa tudi več kot 200. »Nekaj posebnega smo, čeprav nam včasih kdo reče: 'Vi ste malo zmešani. Na Pohorju imajo tisoč in več metrov nadmorske višine, pa zapirajo smučišča, vi pa delate in odpirate,'« se pošali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije