KORONAVIRUS V SLOVENIJI

Jelko Kacin sporoča: Ne veselimo se prehitro (VIDEO)

Delež pozitivnih je večji kot dan prej, aktivno obolelih je skoraj štiri odstotke več.
Fotografija: Državni sekretar Jelko Kacin. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Državni sekretar Jelko Kacin. FOTO: Leon Vidic, Delo

V torek je bilo po PCR-metodi opravljenih 4.698 testov, pozitivnih pa je bilo 726. Delež pozitivnih je znašal 15,5 odstotka, dan prej 13,5. Opravljenih je bilo še 27.065 hitrih testov. Aktivnih primerov je skoraj štiri odstotke več ali natančno 8.958, poroča sledilnik covida 19.

Po vladnih podatkih je v bolnišnicah 463 covidnih oseb (za prestop v rumeno fazo jih mora biti manj kot 500), 127 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Dve osebi, okuženi s koronavirusom, sta umrli. 

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 520 (za vstop v rumeno fazo jih mora biti manj kot 600). Oba pogoja za vstop v rumeno fazo sta tako izpolnjena.
 

Kacin: Ne veselimo se prehitro


Po besedah koordinatorja za cepljenje Jelka Kacina, ki je nastopil na dopoldanski novinarski konferenci, se epidemiološke razmere izboljšujejo, za kar so zaslužni državljani, ki so vestno upoštevali ukrepe, ter tisti, ki so se odločili za cepljenje. A opozarja, da se ne smemo prehitro sprostiti oziroma veseliti, saj situacija še vedno ni tako stabilna, da bi lahko mislili, da je epidemije konec. »Da bi bili jeseni pripravljeni na obdobje, ko bo virus znova veliko bolj agresiven, se je treba cepiti in kot narod, kot prebivalstvo precepiti v zadostnem obsegu,« je dejal Kacin.

Delež cepljenih med odraslim prebivalstvom s prvim odmerkom je že blizu 30 odstotkov, z drugim odmerkom pa 15 odstotkov.

Kacin poudarja, da nekateri vztrajno ponavljajo, da potrebne precepljenosti ne moremo doseči pravočasno, a kot dodaja, k sreči nimajo prav. »Cilj, ki smo si ga zadali, bomo tudi dosegli,« je prepričan.
 

Cepivo Astrazenece bo še naprej prihajalo v Slovenijo


Kacin poudarja, da se naročanje cepiva Astrazenece ne bo končalo. »V zadnjih dveh dneh sem že nekajkrat pojasnjeval, da se Evropska komisija ni kar tako odpovedala temu cepivu, kot so izjavo komisarja Thierryja Bretona napačno razumeli nekateri mediji,« je poudaril Kacin.

Na novinarsko vprašanje, ali so ljudje, ki imajo pomisleke o cepljenju s tem cepivom, slišani in ali obstaja možnost, da bi jim namesto tega ponudili cepivo Pfizer, kot je predlagal Mario Fafangel, je Kacin odgovoril ostro. »Včerajšnji nastop gospoda Fafangla razumem kot samoprijavo za neuspešno delo,« je dejal nekdanji vladni govorec in dodal, da epidemiolog ni več pooblaščen za to, da bi v javnosti govoril o cepilni strategiji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije