Smeti mečejo z balkona, podgane se množijo

V Kopru imajo težave s stanovalci blokov, ki krmijo prostoživeče živali. Posamezniki odmetavajo smeti kar v parku, tik ob otroškem igrišču.
Fotografija: Gospodinjski odpadki sredi parka FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Gospodinjski odpadki sredi parka FOTO: Osebni arhiv

V koprski krajevni skupnosti Žusterna, natančneje v naselju Markovec, na Krožni cesti z osmimi bloki, vsi imajo po osem nadstropji, v vsaki etaži pa so štiri stanovanja, se dobro leto ukvarjajo s smetmi, ki ležijo tik ob otroškem igrišču. Smeti odvržejo nekateri stanovalci, ker hranijo ptice, ostanke odpakov potem raznašajo živali. Nesnago počistijo, čez nekaj dni pa so smeti spet tam, navajajo zaskrbljeni krajani.

Svetnica krajevne skupnosti Žusterna Vesna Štuklek ima dovolj brezobzirnih stanovalcev. FOTO: FB
Svetnica krajevne skupnosti Žusterna Vesna Štuklek ima dovolj brezobzirnih stanovalcev. FOTO: FB
Približno 800 jih je v blokih, med njimi mnogo otrok, ki, ko stopijo iz svojih stanovanj, nemalokrat zakorakajo med smeti; žive podgane, pa tudi mrtvo so že našli. O problematiki smo se pogovarjali s stanovalko, svetnico krajevne skupnosti Žusterna Vesno Štuklek



Med nami je nekaj stanovalcev, ki hranijo golobe in galebe. Med njimi 83-letni gospod in 70-letna gospa, ki namesto v tri metre oddaljene smetnjake biološke pa tudi druge pomešane smeti vržeta na tla, tako rekoč na otroško igrišče,« pripoveduje svetnica, ki poudari, da ima rada živali, tudi sama ima tri majhne kužke, a da si v teh časih ne smemo privoščiti še dodatnih bolezni.
 

Z balkona v park


Gospoda iz bloka so stanovalci že pozvali, naj smeti nikar ne meče v park, a je ob zadnjem pogovoru s Štuklekovo očitke zavrnil z besedami, naj skrbi zase in za svoje pse. Dve sosedi pravita, da je gospod hrano za ptice, pomešano z drugimi smetmi, metal kar s svojega balkona v četrtem nadstropju. Zgledu očitno sledi soseda, tudi ona hrani ptice.


»Pred kratkim se je 70-letna gospa spet ustavila v parku, stresla smeti ob otroškem igrišču in odšla domov. Nered je pospravila komunalna služba, pa vendar je potrebnih kar več pozivov, da se park počisti,« pravita očividca. Svetnica Štuklekova doda, da imajo zato okoli blokov že lep čas podgane, ki prilezejo iz kanalizacijskega sistema.



Obrnili smo se na koprsko komunalno podjetje Marjetica in na občinski inšpektorat, kjer pa o kršitvah še niso prejeli uradne prijave. Redarska služba Mestne občine Koper (MOK) bo odslej na omenjeni lokaciji izvajala dnevni nadzor in ob zaznani kršitvi primerno ukrepala, pa nam je odgovorila višja svetovalka in tiskovna predstavnica občine Koper Marina Jelen. Štuklekova pojasnjuje, da so hoteli težavo rešiti na miren način, brez glob. MOK pa naj bi naročil deratizacijo tega območja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije