KONSTRUKTIVNA NEZAUPNICA

SMC je rekla »ne«, oglasil se je Erjavec: O tem naj razmišljajo

Erjavec kljub odločitvi sveta SMC vztraja pri napovedi konstruktivne nezaupnice.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec

Pri odločitvi sveta SMC, da ne podpira izvolitve predsednika Desusa za mandatarja, po besedah Karla Erjavca ne gre za vprašanje podpore mandatarju, pač pa za vprašanje podpore politiki aktualne vlade. Kot je dejal Erjavec, bodo v Kul konstruktivno nezaupnico zagotovo vložili, saj računajo, da se jim bodo nekateri poslanci SMC pridružili.

Erjavec je v izjavi za TV Slovenija in Pop TV ocenil, da se SMC ne odloča o tem, kdo bo mandatar, ampak o tem, kakšno politiko zagovarja. Po sedmih urah razprave na svetu stranke je pričakoval, da se bodo vendarle izrekli o tem, ali podpirajo politiko, ki je »usmerjena v destrukcijo, denormalizacijo države«, ali pa se bodo pridružili političnim silam, ki »želijo normalno državo, v kateri se spoštuje ustavni red«.


Spomnil je na sredino novinarsko konferenco računskega sodišča in na opozorila njegovega predsednika Tomaža Vesela, da se »podirajo temelji naše države«. Erjavec je izpostavil tudi vprašanje svobode medijev pod aktualno vlado in v tem kontekstu vprašanje financiranja Slovenske tiskovne agencije. Prav tako vlada po njegovi oceni ne obvladuje epidemioloških razmer.

Odločili so se za nadaljevanje

Prvak Desusa je še potrdil, da se je danes pogovarjal s predsedniki strank koalicije Kul in da so se skupaj odločili, da nadaljujejo projekt konstruktivne nezaupnice. Na to temo se bodo ponovno sešli prihodnji teden. Kot je napovedal Erjavec, bo najprej predlagal, da zberejo 43 podpisov koalicije Kul pod predlog njegove mandatarske kandidature, še vedno pa računajo tudi na poslanke in poslance SMC.

Odzvali sta se Sab in SD

Na zadnjo odločitev SMC so se odzvali v še dveh članicah Kul, Sab in SD. Predsednica Sab Alenka Bratušek je v pisni izjavi pojasnila, da sicer seje sveta SMC ne komentirajo, saj vsaka stranka samostojno in suvereno sprejema odločitve. A kot je izpostavila, želijo, da Slovenija čim prej dobi novo vlado, ki bo v prvi vrsti delala za ljudi in se prioritetno lotila boja z virusom. »V stranki Sab smo za dobro države in njenih državljanov storili vse, kar je v naši moči. Prizadevali smo si, da bi Slovenija v novo leto stopila z upanjem in s pogledom v prihodnost. Prepričani smo, da je zamenjava vlade, ki podira vse podsisteme družbe in Slovenijo pelje po poti Madžarske, nujna in še vedno mogoča,« je še dodala Bratuškova.

Predsednica SD Tanja Fajon pa je na twitterju izrazila vero, da je mogoče Slovenijo varno pripeljati iz zdravstvene, gospodarske in socialne krize. »Z jasnim načrtom, s sodelovanjem, brez ustrahovanja. V opoziciji ostajamo povezani in močni, ker smo iskreno prepričani, da lahko ponudimo boljšo alternativo,« je zapisala. Pristavila je »naša vrata ostajajo odprta«.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas