VLADAVINA ŠARCA

Slovo: Šarcu pomahali v državnem zboru

Objavljeno 29. januar 2020 16.34 | Posodobljeno 29. januar 2020 18.59 | Piše: Ma. M.

Slovenski vladi pod vodstvom Marjana Šarca je prenehal mandat.

Marjan Šarec zdaj opravlja le še tekoče posle.  FOTO: Jure Eržen, Delo
Državni zbor se je seznanil z odstopom Marjana Šarca s položaja predsednika vlade. S tem je celotni vladi prenehal mandat in bo do izvolitve nove opravljala le še tekoče posle. Šarec se sicer ni odločil za obrazložitev odstopa pred poslanci, tudi v obvestilu o odstopu, ki ga je poslal državnemu zboru, razlogov za svojo odločitev ni podal. 
Kdaj nova vlada?
Zakonodaja v primeru odstopa predsednika vlade predvideva postopke iskanja novega mandatarja. Predsednik republike Borut Pahor ima na voljo največ 30 dni, ko lahko predlaga mandatarja ali obvesti državni zbor, da se za to ni odločil. V uradu predsednika republike so danes sicer zapisali, da lahko svojo odločitev državnemu zboru sporoči tudi že pred iztekom tega roka in utemelji razloge za tako odločitev.

Pahor je sicer danes že začel neformalne pogovore o položaju, nastalem po odstopu Šarca. Med drugim se je pogovoril tako s Šarcem kot predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom, uradna posvetovanja z vodji poslanskih skupin pa bodo prihodnji teden, predvidoma od torka do četrtka, so navedli v predsednikovem uradu.

Spomnimo, v ponedeljek, 27. januarja,  je v svoji izjavi o aktualnem dogajanju v državi sporočil, da s to vlado ne more doseči želenih ciljev, zato je napovedal odstop in predčasne volitve. Sporočil je, da s 13 poslanci ne more doseči ciljev in da bo preveril, ali ima res tako podporo, kot mu jo kažejo ankete. Javno je povedal, da sta se z Zdravkom Počivalškom pogovarjala, da bi se stranki LMŠ in SMC združili oziroma da bi skupaj nastopili na volitvah. Sodelovanje oziroma partnerstvo je ponudil tudi lokalnim listam, iniciativam in drugim.
 

Preberite še

Šarec odstopa, Janša pa se oglaša 
Šarec že v petek vedel, da bo odstopil: Meni ni nič žal (VIDEO)​
Neusmiljeni komentatorji udarili po poslancu (FOTO)
Deli s prijatelji