MANJ TVEGANJA ZA HOSPITALIZACIJO

Slovensko raziskavo o cepivu objavil tudi ECDC

Epidemiologi Nijz so ocenjevali učinkovitost cepljenja.
Fotografija: Cepilni dnevi. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Cepilni dnevi. FOTO: Blaž Samec

Cepljenje proti covidu 19 pomembno zmanjšuje tveganje za hospitalizacijo zaradi covida, so ugotovili epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) v najnovejši raziskavi, v kateri so ocenjevali učinkovitost cepljenja. Ugotovitve je na svoji spletni strani objavil Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Slovenski epidemiologi so v svoji raziskavi ocenjevali učinkovitost cepiva proti hospitalizaciji zaradi težkih okužb dihal, povzročenih z virusom sars-cov-2. Ugotovili so, da cepljenje proti covidu 19 pomembno zmanjšuje tveganje za hospitalizacijo, so zapisali v povzetku ugotovitev raziskave.

image_alt
Vsak odmerek šteje: takšen je odziv na novo cepilno akcijo

Pri raziskavi so uporabili obsežne podatke iz treh nacionalnih zbirk, in sicer o potrjenih primerih covida 19, hospitaliziranih bolnikih in cepljenih proti covidu.

Potek bolezni pri cepljenih in necepljenih

Raziskava je bila opravljena oktobra lani, ko je v Sloveniji prevladovala različica delta. Zajela je osebe v treh starostnih skupinah, in sicer od 18 do 49 let, od 50 do 64 let in nad 65 let, pri čemer so primerjali podatke o hujšem poteku bolezni med necepljenimi in polno cepljenimi, ki so prejeli bodisi cepivo mRNK ali vektorsko cepivo, ki je bilo v uporabi v Sloveniji.

Učinkovitost cepiva za polno cepljene s katero koli vrsto cepiva je bila v prvi starostni skupini 86-odstotna, v drugi 89-odstotna, v skupini nad 65 let pa nekoliko nižja, in sicer 77-odstotna, so pokazale ugotovitve, ki jih je na svoji spletni strani objavila strokovna revija o spremljanju nalezljivih bolezni in epidemiologiji Eurosurveillance, ki sodi pod okrilje ECDC.

image_alt
Proti obveznemu cepljenju, a za takojšno uvedbo pogoja PC

Raziskava je ugotovila tudi razlike med cepivi mRNK in vektorskimi cepivi. Učinkovitost cepiv mRNK je bila pri starostni skupini od 18 do 49 let 92-odstotna, pri ostalih dveh skupinah pa 93- oziroma 79-odstotna. Pri vektorskih cepivih pa je bila učinkovitost v najnižji starostni skupini 76-odstotna, v srednji 82-odstotna, pri starejših od 65 let pa 61-odstotna.

Učinkovitost cepiva z leti upada

Učinkovitost cepiva sčasoma upada, še zlasti v skupini nad 65 let. Zaščita pred hospitalizacijo je pri osebah v tej skupini, ki so bile polno cepljene s cepivom mRNK pred tremi meseci ali manj, znašala 93 odstotkov. Pri tistih, ki so bili cepljeni pred štirimi do petimi meseci, se je zmanjšala na 85 odstotkov, pri cepljenih pred šestimi meseci ali več pa je upadla na 43 odstotkov.

image_alt
Dobre novice: naslednji teden bo val omikrona dosegel vrh, nato pa ...

Zato je pomembno, da osebe v tej starostni skupini prejmejo poživitveni odmerek čim prej, torej šest mesecev ali celo prej po primarnem cepljenju, da bi preprečili znaten delež hospitalizacij zaradi covida 19, so še zapisali v svojih ugotovitvah njeni avtorji. Pri pripravi raziskave so sodelovali Marta Grgič Vitek, Irena Klavs, Veronika Učakar, Mojca Serdt, Maja Mrzel, Marjana Vrh in Mario Fafangel.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas