VOLILNA PRAVICA

Slovenski vojak v tujini razočaran: V čem sem slabši od ostalih Slovencev?

Rad bi se udeležil lokalnih volitev, pa se jih ne more oziroma ne sme, ker je na misiji v tujini. Kako to?
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Na nas se je obrnil vojak, zaposlen v Slovenski vojski, ki je trenutno na misiji v tujini. »Kot pripadnik Slovenske vojske na misiji na lokalne volitve 2022 ne smem. Za volitve bi moral na volišče v svojo občino, česar mi delodajalec ne pusti, ne v rednem terminu, ne v času predčasnih volitev. Sprašujem se, iz katerega razloga mi je odvzeta volilna pravica? V čem je vojak slabši od ostalih državljanov? Nikoli mi ne bo jasno, da se Slovenska vojska lahko spusti tako nizko, da svojim pripadnikov ne dovoli volit,« je sporočil vojak in dodal, da bi rad, »da javnost ve, da demokracija v naši državi ni za vse

Na lokalnih volitvah Slovenci v tujini ne smejo glasovati

Zakon o lokalnih volitvah pravi, da iz tujine na lokalnih volitvah ni mogoče glasovati, niti po pošti niti ns diplomatsko-konzularnih predstavništvih. To določa 80. člen: »Za lokalne volitve ne veljajo določbe zakona o volitvah v državni zbor, ki se nanašajo na glasovanje po pošti v tujini in na glasovanje pri diplomatsko-konzularnih predstavništvih Republikah Slovenije ter na glasovanje na volišču zunaj kraja stalnega prebivanja.«

Volilni listič za lokalne volitve je tako treba izpolniti izključno na volišču v kraju stalnega bivališča. To velja za vse Slovence v tujini, kar pomeni, če bi želeli voliti na lokalnih volitvah, bi se morali zapeljati do svojega kraja v času predčasnih ali rednih volitev. Imajo pa po pošti možnosti glasovati volivci, ki so v priporu, zavodu za prestajanje kazni, bolnišnici ali socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo.

Če je Slovencem v tujini onemogočeno glasovati po pošti ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, pa lahko na lokalnih volitvah volijo vsi tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje s prijavljenim stalnim prebivališčem ali pa potrdilo o prijavi prebivanja in prijavljeno začasno prebivališče v Sloveniji.

Mors: Storili smo vse

Vojak na misiji, ki nam je pisal, bi za namen volitev moral začasno zapustiti misijo, da bi se udeležil volitev, česar pa mu, kot pravi, niso omogočili.  Sprašuje se, zakaj mu je bila odvzeta volilna pravica. »Ne morem trditi, da je tako za vse misije, vem pa, da vojaki na Slovaškem in v Latviji na smemo voliti,« je zapisal.

Iz Morsa so nam odgovorili, da so v »Slovenski vojski storili vse, da bi v okviru normativnih aktov pripadnicam in pripadnikom v mednarodnih operacijah in misijah omogočili uveljavljanje volilne pravice, seveda pa vračanje vseh pripadnikov z vseh misij za čas lokalnih volitev ni mogoče tudi zaradi nalog, ki jih opravljajo znotraj mednarodnih misij«.

Kako in če bodo željo vojakov po volilni udeležbi reševali v prihodnje, bo morda jasneje na prihodnjih volitvah čez štiri leta, do takrat pa bodo lahko v Slovenijo prišli le na krajši dopust. V mednarodnih operacijah in na misijah trenutno deluje 270 pripadnikov Slovenske vojske (največ na Kosovu, na Slovaškem in v Latviji, skupaj 244). Kot pojasnjujejo, se običajno v manjših rotacijah med šestmesečnim delovanjem enkrat vrnejo na krajši dopust v domovino, sicer pa opravljajo naloge znotraj mednarodnih enot na območju operacije.

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije