V EVROPSKEM VRHU

Slovenski vojak Tadej v polni bojni opremi na peklenski teren (FOTO)

Vodnik Tadej Ščančar drugi na mednarodnem tekmovanju na Hrvaškem. Predlani je bil najboljši vojak SV.
Fotografija: Oprema je tehtala 20 kilogramov. FOTO: Osrh/J. Cindrić
Odpri galerijo
Oprema je tehtala 20 kilogramov. FOTO: Osrh/J. Cindrić

Vojaki morajo vzdrževati kondicijo, pokažejo pa jo tudi na tekmovanjih. Eno takih z mednarodnim značajem je sredi prejšnjega tedna potekalo v Slunju na Hrvaškem. Za domače in tuje vrhunske vojake so pripravili nad 30 kilometrov dolg peklenski teren, na katerega so se podali prav tako kot v spopad – v polni bojni opremi. Med njimi je bil tudi vodnik, ki je leta 2020 postal najboljši vojak Slovenske vojske.

»Prvi dan so kvalifikacije: dobiš orožje in naboje, na poligonu med streljanjem v raznih položajih vlečeš zaboje ter 60-kilogramsko vrečo namesto ranjenca. Šteli so rezultate na tarčah, na podlagi tega je nastala startna lista za pravo tekmovanje,« nam koncept vojaškega tekmovanja opiše 31-letni vodnik Slovenske vojske Tadej Ščančar, ki je tekmoval z vabljenimi elitnimi vojaki iz držav partneric in zaveznic: »Večinoma so prišli iz gorskih enot, tudi gorski tekači, pa iz specialnih sil, nekateri so prišli že večkrat. Vsi so bili odlično pripravljeni.«

Pripadniki Pest so se marca urili za primer ugrabitve letala. FOTO: Slovenska Vojska
Pripadniki Pest so se marca urili za primer ugrabitve letala. FOTO: Slovenska Vojska

Na tekmovalni pohod je startal z dodatnimi 18 kilogrami opreme ter orožja, »pa še voda, tako da je bilo skoraj 20 kilogramov«. Naloge so bile zahtevne: ob prehodu kontaminiranega zemljišča s plinsko masko na obrazu in streljanju z vojaško puško ter pištolo, metanju bomb še reševanje ranjenca med sovražnim obstreljevanjem, spust z vrvjo in prehod vodne ovire.

Član specialne enote

»Startal sem šesti, končal pa drugi,« je skromno povedal Ščančar. Več hvale smo slišali od njegovih nadrejenih; kot primer vrhunsko usposobljenega pripadnika naše vojske ga opiše tiskovna predstavnica SV, podpolkovnica Nina Raduha: »Njegov vzgled dokazuje, da je življenje v skladu z vojaškimi vrednotami in drugimi pisanimi in nepisanimi moralnimi in etičnimi načeli osnova, na kateri vojaki gradimo naše življenje vedno in povsod.« Dodaja še, da to velikokrat opazijo zunaj naših meja: »V tujini dobimo pohvale prispevka, motiviranosti in dela naših pripadnic in pripadnikov.«

Prekmurec je sicer začel služiti vojaški rok v Bohinjski Beli in se tam odločil, da stopi v poklicni stroj. Ob izobraževanju in praksi je napredoval do elitne specializirane enote vojaške policije Pest, specializirane za borbo proti teroristom in kriminalcem ter za zaščito ljudi.

Dobil je priznanje. FOTO: Osrh/J. Cindrić
Dobil je priznanje. FOTO: Osrh/J. Cindrić

In za konec še njegov rezultat: Ščančar je več kot 30 kilometrov proge (z opremo in nalogami vred) premagal v petih urah in 55 minutah, zmagovalec iz Bosne in Hercegovine je porabil še deset minut manj, še štirje tekmovalci so teren zmogli v manj kot šestih urah. Ko Ščančarja vprašamo, kaj počne za svojo kondicijo, pa – znova skromno – pove: »Nekaj športa je potrebnega, da vsak dan migaš. Poskušam si vzeti pol ure ali uro za tek.« Drugih veščin se tako ali tako uči v službi. 

Tekmujoče države pošljejo svoje vrhunske vojake. FOTO: Osrh/J. Cindrić
Tekmujoče države pošljejo svoje vrhunske vojake. FOTO: Osrh/J. Cindrić

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije