KDAJ BO KONEC?

Slovenski strokovnjak razkriva, kdaj bo vrh tretjega vala

Učinki ustavitve javnega življenja se po njegovem delno že poznajo.
Fotografija: Kdaj se bomo končno vrnili v normalo? FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Kdaj se bomo končno vrnili v normalo? FOTO: Voranc Vogel

Po dobrem letu dni epidemije je naveličanost nad novo normalnostjo vse pogostejše. Vse zanima, kdaj bo konec življenja, ki ga določajo omejevalni ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, in se bomo sploh še vrnili v stanje pred marcem 2020. Trenutno pravijo, da smo v tretjem valu, ki ga poganjajo nove različice virusa, predvsem britanska, ki je bolj nalezljiva.

image_alt
Potrdili še eno strašno posledico po prebolelem covidu


Bolnišnice in intenzivne enote se znova polnijo s covidnimi bolniki. Pred dnevi je Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan napovedal, da bi bilo tretjega vala lahko konec šele konec junija. Poudaril je, da bo učinek trenutnega, že tretjega ustavljanja javnega življenja pri nas, ki naj bi se končalo 11. aprila, videl šele, ko bo ustavitve konec. Andrej Srakar, sodelavec sledilnika covida 19, pa je za oddajo Svet na Kanalu A povedal, da številke potrjujejo, da se vidi učinek, vendar je različen glede na število potrjenih primerov, število hospitaliziranih in število umrlih. Zlasti število potrjenih novih primerov in umrlih je nižje, narašča pa pri hospitaliziranih in tistih na intenzivni negi.


Kdaj bomo dosegli vrh?


»Če se bo trenuten trend nadaljeval, projekcije profesorja Janeza Žiberta kažejo, da bi vrh tretjega vala z ukrepi dosegli sredi aprila, brez ukrepov in ob sevu pa nekje v maju,« pravi Srakar. Ob tem je poudaril, da imamo toliko nepojasnjenega, manjkajočih podatkov in predpostavk, da so te projekcije negotove. 

Veliko razprav je bilo glede tega, ali odprte šole vplivajo na porast okužb, zaključki pa negotovi. Srakar meni, da zapiranje ali odpiranje šol ni tisti, ukrep, ki bi radikalno spremenil številke epidemije. 

image_alt
Če imate po cepljenju te simptome, takoj k zdravniku (VIDEO)


Učinki cepljenja se močno še ne vidijo, je pa to po Srakarjevem mnenju eden ključnih dejavnik, na katere se računa, da bodo ustavili rast in ki naj bi zaključil epidemijo.

image_alt
Znano, koliko učencev bi se samotestiralo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije