BOJ PROTI KORONAZLOBCU

Slovenski startup za varno dostavo paketov brez virusov

Objavljeno 24. marec 2020 17.15 | Posodobljeno 24. marec 2020 19.35 | Piše: E. N.

Domače zagonsko podjetje Direct4.me ima rešitev za varno dostavo poštne pošiljke in paketov na dom. Gre za pametni paketnik, ki bo, kot pravijo, razveselil prejemnike doma in dostavljavce, saj omogoča dostavo brez stika, zgolj z uporabo aplikacije.

FOTO: Startup
V času pandemije koronavirusa in samoizolacije so spletne trgovine že v veliki meri nadomestile obisk klasičnih trgovin. Vse več slovenskih trgovcev ponuja dostavo na dom tudi za najosnovnejša živila. A še vedno ostajajo ogroženi dostavljavci, ki morajo pakete izročati naročnikom, s tem pa lahko širijo koronavirus. Rešitev je v dostavi, kjer logist pusti vaš paket v posebej zavarovanem paketniku, vsa komunikacija pa poteka na daljavo, brez osebnih stikov in prek aplikacije.

Zaradi virusa spremenili načrte: iz Amerike v Slovenijo

»Oskrba ljudi z nujnimi živili na domu terja preprosto infrastrukturo. Pametne paketnike smo za ameriški trg razvijali zadnji dve leti, a smo se v kriznih časih odločili, da spremenimo načrte in produkt praktično čez noč ponudimo tudi na slovenskih tleh. Gre za rešitev, ki omogoča varno in brezkontaktno dostavo na vaših domovih, pri tem pa dajemo dostavnim službam možnost, da obratujejo 24/7,« pravi Žan Urbanija, eden izmed ustanovnih članov podjetja Direct4.me.

Paketnik Direct4.me deluje takole: na dom naročite izbrani produkt. Za dostavo izberite svoj pametni paketnik. V trenutnih izrednih razmerah je uporaba pametnega paketnika poenostavljena in omogoča uporabo vsem dostavnim službam in dostavljavcem. Tudi brez aplikacije in popolnoma brezplačno. Za svoje delovanje ne potrebuje niti neposrednega električnega napajanja niti povezave v splet ali mobilno omrežje, prav tako nima stroškov namestitve ali vzdrževanja. Dostavljavec bo s pomočjo svoje aplikacije, ki deluje kot nekakšen ključ, odprl vaš paketnik in vanj položil izbrani artikel. Nato boste na svoj telefon dobili obvestilo, da vas paket čaka v paketniku. S pomočjo telefona ga boste lahko odklenili in paket bo vaš.
image
FOTO: Startup

Dostava že pripravljene hrane

Rešitev je uporabna tudi za dostavo že pripravljene hrane: oba velika slovenska ponudnika eHrana in Wolt sta v teh dneh postala edina stična točka med restavracijami in ljudmi. Urbanija napoveduje, da bo na trgu kmalu ogromno neodvisnih ponudnikov, ki bodo povezovali lokalne proizvajalce in dostavne točke na kupčevem pragu: »Slovenci smo zelo prilagodljivi. Najstniki že opravljajo nakupe za sosede za majhno žepnino in vrečke puščajo v paketnikih Direct4.me. V tem trenutku je pomembno, da stopimo skupaj in pomagamo ljudem. Preprosti ukrepi trgovcev, ki ponujajo popuste in brezplačno poštnino, ne bodo rešili osnovnega problema.«
Iz startupa sporočajo, da so po Sloveniji namestili že 127 javnih in 56 zasebnih paketnikov.
Deli s prijatelji