VIDEM

Porcija 18 evrov: slovenski medvedi lahko končajo tudi na italijanskih krožnikih

Jedilnik restavracije Al Puntic razburil okoljevarstvenike. Lov na medvede je tam prepovedan, uvoz mesa pač ne.
Fotografija: Meso postrežejo s polento. Foto: Drago Medved
Odpri galerijo
Meso postrežejo s polento. Foto: Drago Medved

Da so slovenski medvedi v preteklosti povzročali precej preglavic v tujini, ni skrivnost: dolga leta so izvoženi v Pireneje vzbujali slabo voljo pri tamkajšnjih kmetih zaradi apetita po domačih živalih, včasih malo zaskrbljenosti povzroči medved, ki prestopi državno mejo in ga kamere ujamejo na območju, kjer jih že desetletja ni, kot se je zgodilo aprila letos na območju Velikovca na avstrijskem Koroškem. Kot pa smo izvedeli od naših zahodnih sosedov, lahko celo mrtvi sprejo ljudi.

Kuha ga štiri ure

V restavraciji Al Puntic v kraju Travesio v provinci Pordenone, okoli poldrugo uro oddaljene od naše severne meje in tik na robu Dolomitov, so se odločili, da bodo popestrili gastronomsko ponudbo in v jedilnik vključili krožnik medvedjega mesa s polento, za katerega zaračunajo 18 evrov. Mediji poročajo, da naj bi bilo v porciji četrt kilograma medvedjega mesa. Lastnica in glavna kuharica restavracije Monica Paccagnella je povedala, da surovina prihaja iz slovenskih logov.

Naši kosmatinci lahko končajo tudi v italijanskih restavracijah. FOTO: Arhiv Dela
Naši kosmatinci lahko končajo tudi v italijanskih restavracijah. FOTO: Arhiv Dela

Kot je pojasnila, so idejo za specialiteto dobili po naključju: »Sorodnik mojega moža se pogosto vozi v Slovenijo po meso. Predlagal je, da bi poskusili medvedje, in postala sem radovedna.« Razkrila je še, da jed kuha okoli štiri ure na nizki temperaturi. Radovednost in apetit so njeni jedilniki vzbudili tudi gostom s širšega območja Benečije in Dolomitov, ki morajo pravočasno rezervirati mizo, saj je v restavraciji prostora zgolj za okoli 30 ljudi. Toda v zadnjih dneh ponudba pri naših zahodnih sosedih vzbuja zgražanje, razlog pa je preprost, v Italiji je namreč lov na medvede prepovedan, vseh prostoživečih rjavih medvedov naj bi bilo na Apeninskem polotoku le še med 60 in 100 – torej deset- do dvajsetkrat manj kot pri nas, kjer naj bi jih hlačalo 1200.

Zaudarja po krvi

Lokalna okoljevarstvena organizacija je na svoji spletni strani ljudi pozvala, naj ne jedo uvoženega medvedjega mesa. Kmalu so se začeli na facebook strani restavracije pojavljati negativni komentarji. »Iniciativa, da ponudite jedilnik na podlagi medvedjega mesa, je grozljiva,« je zapisala domačinka, njena sonarodnjakinja pa je meni označila za bolan: »Sramota za vašo restavracijo, jedilnik zaudarja po krvi.« Najbolj odločna je bila Michella Vittoria Brambilla, predsednica italijanskega združenja za zaščito živali in okolja Leidaa: »Uvoz mesa v Sloveniji pobitih medvedov je moralni zločin, ki ga najostreje obsojam.«

A tudi italijanski mediji so navedli, da medvedje meso ni absolutna novost, saj je bilo že dolgo prisotno v beneških in furlanskih loncih. Ne glede na čustvene odzive številnih Italijanov pa se zdi, da bo slovensko medvedje meso še naprej dostopno na krožnikih restavracije, katere sloves je šel zdaj po vsej državi in širše; po obisku karabinjerjev in inšpekcije namreč niso ugotovili nič spornega pri uvozu ali ponudbi. Okoljevarstveniki so z vikom in krikom, ki je sloves restavracije Al Puntic ponesel v vse večje italijanske medije, pravzaprav našim medvedom naredili reklamo oziroma – medvedjo uslugo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije