OMEJENE KAPACITETE

Slovenski epidemiologi ne zmorejo več, zato spreminjajo način dela

Epidemiološka služba ne bo več iskala visoko rizičnih tesnih stikov.
Fotografija: Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nijz Mario Fafangel. FOTO: Vlada RS
Odpri galerijo
Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nijz Mario Fafangel. FOTO: Vlada RS

Zaradi naraščajočega števila okužb z novim koronavirusom epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) z današnjim dnem prilagaja protokol sledenja stikom oseb s potrjeno okužbo, so sporočili z inštituta.

»Kot smo že večkrat poudarili, kapacitete epidemiološke službe žal niso neomejene. V zadnjih mesecih smo zmogljivosti epidemiološke službe povečali in trenutno lahko obravnavamo okrog 350 primerov dnevno, kar je 10-krat več kot v spomladanskem obdobju. Kljub izjemnem trudu se število oseb s potrjeno okužbo, ki jih obravnavamo z zamikom, povečuje,« so zapisali v sporočilu za javnost.
 
Preberite tudi: Število okužb skokovito poskočilo, dosegli smo še en mejnik za razglasitev epidemije
 

Okuženi morajo sami obvestiti osebe, s katerimi so bili v stiku

Odslej bo zato epidemiološka služba Nijz še vedno vzpostavila stik z vsako osebo s potrjeno okužbo prek telefona, ji podala informacije o poteku izolacije in izdala kodo za aktivacijo v aplikaciji #OstaniZdrav. Oseba s potrjeno okužbo bo prejela tudi navodila, da sama obvesti vse osebe, s katerimi je bila v stiku, in jim posreduje navodila za osebe, ki so bile izpostavljene okužbi z novim koronavirusom.

Skladno s spremenjenim protokolom epidemiološka služba ne bo več iskala visoko rizičnih tesnih stikov. To pomeni, da ne bo več podajala predlogov za ukrep karantene. Ne glede na spremenjen protokol epidemiološka služba nadaljuje svoje delo in še naprej zagotavlja tudi vse ključne epidemiološke podatke, ki predstavljajo pomembno podlago za odločitve in sprejemanje ukrepov, še dodajajo na Nijz.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije