MATURANTSKI IZLET

Slovenski dijaki na hrvaškem otoku: tako je njihovo luksuzno bivanje

Če bi kdo od dijakov kazal simptome okužbe, bodo v stiku z epidemiološko službo bolnišnice v Šibeniku.
Fotografija: Če se v določenih trenutkih maturanti preveč sprostijo, jih številčna destinacijska ekipa menda takoj spomni na spoštovanje ukrepov, ki veljajo. FOTO: Mondial
Odpri galerijo
Če se v določenih trenutkih maturanti preveč sprostijo, jih številčna destinacijska ekipa menda takoj spomni na spoštovanje ukrepov, ki veljajo. FOTO: Mondial

Nekaj manj kot 300 maturantov več slovenskih gimnazij je kljub opozorilom stroke odpotovalo na maturantski izlet na otok Obonjan, kje se bo besedah Matica Slabeta iz turistične agencija Collegium Mondial nadvse zabavajo, a hkrati poskušajo upoštevati priporočila Nijz. V agenciji zagotavljajo, da je otok najet samo za slovenske maturante brez mešanja in stikov s turisti ali z domačini.

Potovanje 300 dijakov na otok Obonjan je dvignila kar nekaj prahu v stroki. Pravijo, da gre za neodgovorno dejanje. Kaj menite vi? Zakaj ste se vendarle odločili za organizacijo izleta?
 
V naši agenciji sta varnost in zdravje naših gostov zmeraj na prvem mestu. Imamo nadpovprečno številčne ekipe, ki skrbijo za to, da so naši gostje varni, da vse teče, kot je treba, in da se pri tem tudi dobro zabavajo. Prav zato smo reducirali destinacije tako, da smo na prvo mesto postavili možnost našega nadzora varnosti in razdelali protokole, ki skrbijo, da vsak izmed naših zaposlenih natančno ve, kaj mu je storiti.

Posebej želimo opozoriti, da gre pri naših gostih za zaključene skupine ljudi, ki čas že tako in tako preživljajo skupaj, se družijo in so že zaradi šolanja in načina življenja pogosto skupaj. Skupno potovanje in preživljanje prostega časa tako v ničemer ne spreminjata življenjskega sloga, če ne bi šli na skupni izlet, bi se vseeno prav tako družili.

Pogled iz spalnice. FOTO: Mondial
Pogled iz spalnice. FOTO: Mondial


Nevarnost za okužbo je na izoliranem in ekskluzivnem resortu, kot je Obonjan, dejansko manjša, kot je v urbanih centrih v Sloveniji. V teh dneh na Hrvaškem dopustuje prek 100.000 Slovencev in ti ob hrvaških omejitvah, ki so precej manj restriktivne kot v Sloveniji, obiskujejo nočne klube in lokale in se nenadzorovano družijo na plažah in v mestih.

Medtem smo mi maturantom omogočili maturantski izlet v nekakšnem mehurčku in ob spoštovanju precej strogih ukrepov, tako slovenskih kot tudi hrvaških. Menimo, da je tovrsten maturantski izlet trenutno najvarnejša opcija tovrstnega potovanja in je bolj varen od večine drugih trenutnih dnevnih in več dnevnih potovanj Slovencev na Hrvaško. 



Kako boste zagotovili, da med dijaki ne bi prišlo do potencialne okužbe?

Vse ukrepe, ki jih izvajamo v agenciji, smo v preverjanje poslali pristojnim organom ne samo v Republiki Sloveniji, ampak tudi v Republiki Hrvaški, saj želimo, da so naši gostje ustrezno zaščiteni z dobrimi praksami obeh držav. Ti ukrepi se začnejo še pred odhodom, saj vsak gost potrdi, s pisno  izjavo, da je zdrav in da se ni gibal po območjih, ter tako ne predstavlja nevarnosti za druge goste na potovanju.

Prevoz je v skladu s predpisanimi varnostnimi standardi, veljavnimi v RS in RH. Uporaba varnostnih sredstev je obvezna in nadzorovana ves čas prevoza. Po izkrcanju iz avtobusov sledi neposreden odhod na zasebno ladjo, s katero potujejo na otok zgolj potniki agencije. Tudi ladijski prevoz je zagotovljen v skladu z vsemi varnostnimi protokoli.

Poleg tega bo vsakemu maturantu pred vstopom na avtobus izmerjena temperatura. Če bo ta višja od 37,5, se dijak izleta žal ne bo mogel udeležiti. Od vstopa na avtobus do prihoda na destinacijo pa bodo dijaki potovali zgolj znotraj svoje zaključene skupine.

Otok Obonjan je zasebni hrvaški otok na obali severne Dalmacije, ki zadnji dve leti navdušuje kot vroča destinacija za zahtevnejše goste, ki iščejo zabavo, glasbo, velnes, joga oddihe, vrhunsko kulinariko in trajnostni način življenja. FOTO: Mondial
Otok Obonjan je zasebni hrvaški otok na obali severne Dalmacije, ki zadnji dve leti navdušuje kot vroča destinacija za zahtevnejše goste, ki iščejo zabavo, glasbo, velnes, joga oddihe, vrhunsko kulinariko in trajnostni način življenja. FOTO: Mondial


Kaj pomeni, da gre za zasebni otok?

V trenutni situaciji je prav izbira destinacije ključna. Gre za ekskluzivni zasebni otok, ki je med celotno poletno sezono v celoti rezerviran izključno za slovenske maturante. Na otoku ni lokalnega prebivalstva, ampak zgolj maturanti in naša Mondialova izvedbena ekipa.

Kako boste ravnali, če se kdo na otoku okuži?

V primeru, da bi kdo od dijakov kazal simptome okužbe, smo v dogovoru z epidemiološko službo bolnišnice v Šibeniku, ki bo skupaj z lokalnim zdravnikom (ambulanta se nahaja neposredno na otoku) izvajala usklajeni protokol ravnanja – od izolacije dijaka in tistih, ki z njim sobivajo v namestitvi, do testiranja. Poseben del infrastrukture na otoku je tako že pripravljen kot kapaciteta za izolacijo maturantov, če bi bilo to potrebno. Vedno se ravnamo po navodilih pristojnih institucij in epidemiologa. 

Ste v pogodbe vključili kakšne posebne klavzule zaradi korone?

Pogodbe za ta maturantski izlet so enake kot za vsa naša druga potovanja. Potniki se potovanja udeležujejo na lastno odgovornost; morebitna okužba s covidom 19 se ne razlikuje od katere koli druge nalezljive bolezni ali nesreče potnika. Treba je biti ustrezno zavarovan, kar naši maturantje so.
Preberite tudi: Gorijo alarmi: Hrvaška podrla neslaven rekord, že danes novi ukrepi
Kakšen je bil sprva odziv staršev? So se zdaj, ko so dijaki na maturantskem izletu, sodeč po številu klicev, kaj sprostili?

Veseli nas dejstvo, da odpovedi v zadnjem trenutku ni bilo veliko. To nam pove, da starši zaupajo tako nam kot svojim otrokom. Kot ponavadi je vprašanj pred izletom precej, zato vselej pred izletom organiziramo tudi informativne sestanke za starše, kjer se odkrito pogovorimo o vseh pravilih, priporočilih in načinu izvedbe izleta. Odziv staršev in velika udeležba dijakov na izletu sta znak, da je izlet dobro zastavljen.

Kolikšen odstotek maturantov je šel na izlet glede na pretekla leta?

Številke prijav nam kažejo, da se prijavlja po naši oceni velika večina dijakov ter doma ostaja zelo malo njih. Prepričani smo, da je tako zato, ker imajo z nami dolgoletne zelo pozitivne izkušnje.

Agencija Collegium Mondial zagotavlja, da so na zasebnem otoku sami, torej brez stikov s turisti in z domačini. FOTO: Mondial
Agencija Collegium Mondial zagotavlja, da so na zasebnem otoku sami, torej brez stikov s turisti in z domačini. FOTO: Mondial


Če prav razumem, boste izlete izvajali tedensko, saj ste zakupili otok?

Izleti potekajo v različnih terminih v juliju in avgustu. To ne velja zgolj za otok Obonjan, temveč za vse naše destinacija, bo pa otok Obonjan tekom celotne sezone rezerviran zgolj za Mondialove slovenske maturante.

Kakšno je vzdušje na otoku? Se dijaki poskušajo držati vsaj malo začrtanega programa in protokola?

Vzdušje na otoku je odlično. Dijaki uživajo v kristalno čistem morju in vseh aktivnostih, ki smo jih zanje pripravili. Veseli nas, da so dijaki na maturantski izlet prišli z visoko stopnjo ozaveščenosti in se v večini priporočil in pravil držijo že brez našega opozarjanja. Če se v določenih trenutkih preveč sprostijo, pa jih naša številčna destinacijska ekipa takoj spomni na spoštovanje ukrepov, ki veljajo. Verjamemo, da bodo z otoka odšli z nepozabno maturantsko izkušnjo. 

Namesto norih zabav naj bi dijaki imeli na voljo jogo, različne delavnice ...



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije