Slovenski avto leta renault clio

Prehitel je opel corso, mazdo CX-30, škodo kamiq in volkswagna T-cross; to je prvi naslov za ta model, ne pa tudi za francosko tovarno.
Fotografija: Naziv avto leta 2020 je pripadel renault cliu. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Naziv avto leta 2020 je pripadel renault cliu. FOTO: Mavric Pivk

Tako kot že skoraj tri desetletja, smo Slovenci tudi letos izbrali avto leta. Prvi izbor se je zgodil leta 1992, ko so ga izbirali bralci uredništva treh medijev, in sicer Avta in športa, Motorevije in Vala 202, slovenski avto leta 1993 pa je postal BMW serija 3 coupe.
Renault clio je pometel s konkurenco. FOTO: Mavric Pivk
Renault clio je pometel s konkurenco. FOTO: Mavric Pivk

Trem ustanovnim medijem se je v naslednjih letih pridružila še vrsta drugih, pet finalistov pa so nazadnje predhodno izbrali bralci oziroma gledalci in poslušalci Motorevije AMZS, Dela in Slovenskih novic, Dnevnika in Nedeljskega dnevnika, Večera, Eve, Avto magazina, Vala 202, TV-oddaje Avtomobilnost, spletnega portala Planet Siol.net in avtomobilskega bloga Komotar Minuta.
 

Naši bralci za corso


Med 25 avtomobili, ki so letos prišli na trg in jih je bilo do 30. novembra registriranih najmanj 25, se jih je v finale izbora za slovenski avto leta 2020 uvrstilo pet, ki so prejeli največ vaših glasov. Finaliste ste torej določili bralci in gledalci, glede na zbrane glasove pa je renault clio finale začel s šestimi točkami, opel corsa s štirimi, volkswagen T-cross s tremi, škoda kamiq z dvema in mazda CX-30 z eno.


Bralci in bralke Dela in Slovenskih novic ste sicer določili malce drugačen vrstni red, čeprav so finalisti isti kot v skupnem seštevku. Daleč največ glasov (644) ste dali corsi, nato so se razvrstili clio (367), T-cross (294), kamiq (279) in CX-30 (258). Vse sodelujoče redakcije so skupaj prejele 21.388 glasov, od tega 15.212 na tiskanih glasovnicah in 6176 v spletnem glasovanju. Bralci in bralke Slovenskih novic in Dela ste oddali 3280 glasovnic, in sicer 2299 tiskanih in 981 spletnih. Za sodelovanje se vam najlepše zahvaljujemo.
 

Najbolj prodajan avto


Če obstaja kakšen avtomobil, ki je zares slovenski, potem je to renault clio. Od leta 1995 je namreč najbolje prodajan avtomobil v Sloveniji, pri slovenskem zastopniku trdijo, da se je le trikrat primerilo, da je njegov tržni delež padel pod 20 odstotkov. Pravijo, da so v vseh generacijah pri nas skupaj prodali 128.000 vozil, zato je clio že dolgo najpogostejši avtomobil na naših cestah. Od leta 1993 ga proizvajajo tudi v novomeški tovarni Revoz.


Cliov druge generacije so izdelali kar 1,5 milijona, njihova proizvodnja je trajala kar 17 let (!), vse do 2015. Vseh so do danes izdelali skoraj dva milijona, v Revozu pa zdaj izdelujejo tudi povsem svežo, peto generacijo. Mimogrede, to je prvi laskavi naslov za clia, ne pa tudi za Renault: leta 1995 ga je denimo dobila laguna, 1997. pa megane. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije