SMRTONOSNI POTRESI

Slovenska reševalna ekipa se je vrnila iz Turčije: pet psov poškodovanih, dobili šive (VIDEO)

Ves čas so bili zelo motivirani, kljub nekaterim poškodbam psov in odrgninam reševalcev.
Fotografija: Slovenska ekipa v Turčiji. FOTO: Uprava RS za zaščito In reševanje
Odpri galerijo
Slovenska ekipa v Turčiji. FOTO: Uprava RS za zaščito In reševanje

Iz Turčije, ki jo je prizadel katastrofalen potres, se je danes s falconom domov vrnila slovenska enota reševalcev s psi. Ekipa se je iz Turčije umaknila zaradi varnosti in tudi zaradi poškodb psov. V.d. direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin sicer meni, da je bila odločitev Slovenije, da v Turčijo pošlje enoto s psi, pravilna.

Ekipa slovenske civilne zaščite z 11 člani in reševalnimi psi je bila v torek napotena v Turčijo prek mehanizma EU na področju civilne zaščite, od srede do danes pa je pomagala lokalnemu prebivalstvu s preiskovanjem prostorov, ruševin in objektov.

Kot je danes v izjavi za javnost v državnem logističnem centru Roje dejal Behin, je slovenska reševalna enota s psi v Turčijo prispela med prvimi in med prvimi začela tudi delati na terenu. 

A pri iskanju oseb se zdaj kažejo vse večje težave, saj število mrtvih narašča, prebivalstvo pa je vse bolj nemirno, je pojasnil Behin in dodal, da se je slovenska enota iz Turčije umaknila zato, ker je minilo dovolj ur za uspešno reševanje in ker je začel naraščati kriminal.

Pet psov poškodovanih

Od sedmih psov, ki so iskali morebitne preživele po potresu v Turčiji, jih je pet dokaj resno poškodovanih, dobili so šive. Samo dva bi lahko še naprej izvajala nemoteno reševanje. Tudi to je bil razlog za prekinitev operacije, je pojasnil Behin.

Poškodbe sicer zelo dobro izurjenih psov, v večini primerov je šlo za porezane blazinice na tačkah, so sicer večinoma sanirane. Po besedah vodnika reševalnih psov Tomaža Dražumeriča bodo psi v kratkem spet na treningih.

Behin se je sicer zahvalil Slovenski vojski, vladi in ministru za obrambo Marjanu Šarcu, ki je v 15 minutah odobril uporabo falcona; ekipa se je v Slovenijo z letališča v Adani vrnila v dveh skupinah. Izpostavil je tudi podporo turške jamarske zveze, ki je slovenski enoti omogočala logistiko, ter se zahvalil predstavnikom turških oblasti, pa tudi obema krovnima organizacijama, ki sta dali svoje pse.

Vodja enote Blaž Turk je pojasnil, da je bilo reševanje v Turčiji ena najbolj zahtevnih nalog v zadnjih letih, a skupina je bila visoko motivirana. »Potrebovali smo za 170 kilometrov kar osem ur vožnje, mesto je porušeno, tiste hiše, ki stojijo, so v nevarnosti. Delo je bilo zahtevno, vsi fantje so zadevo dobro prestali, so profesionalci, znajo delati,« je pojasnil Turk.

Slovenska karitas pa je danes sporočila, da se iz srca zahvaljuje vsem Slovencem za do sedaj darovanih 121.985 EVROV za pomoč prizadetim ob potresu v Turčiji in Siriji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije