HAIDI ZAKELŠEK

Slovenka, ki se ukvarja s programiranjem: Rekli so mi, da to delo ni za ženske

Haidi Zakelšek zaključuje študij informatike. Hkrati si prizadeva, da bi razbila stereotipe, da je ta panoga rezervirana za moške.
Fotografija: Haidi Zakelšek. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Haidi Zakelšek. FOTO: osebni arhiv

Če so bili v preteklosti nekateri poklici rezervirani izključno za moške, drugi pa za ženske, se stanje na tem področju v zadnjih desetletjih izrazito izenačuje oz. izboljšuje. Številne ženske, ki uspešno delujejo na delovnih mestih, ki so jih včasih zasedali le moški, dokazujejo, da so spolni stereotipi, vezani na določena delovna mesta, nepotrebni. Ena izmed panog, v kateri še vedno odločno prevladujejo moški, je programiranje. Podatki iz leta 2018 kažejo, da je bilo tedaj na ravni Evrope na področju IT zaposlenih le devet odstotkov žensk, med višjim vodstvom v sektorju IKT in komunikacijskem sektorju pa 19 odstotkov žensk (Vir: Podatki iz resolucije EP o krepitvi vloge in položaja žensk in deklet prek digitalnega sektorja).

Haidi Zakelšek je ena redkih žensk, ki se je odločila za delo programerke. Trenutno zaključuje študij računalništva na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) v Mariboru, kot razvijalka pa je v dosedanjem času delala že v več slovenskih podjetjih. Razložila je, kako se je odločila za delo v tem sektorju, delila nekatere izkušnje, kako so se nanjo v akademskem in delovnem okolju odzvali moški kolegi, in podala predloge, kako bi lahko prišlo do izboljšav na tem področju.

Preberite intervju na onaplus.si

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije