STE GA ČUTILI?

Slovenijo znova streslo, središče na severu države

Treslo se je ob 17.31.
Fotografija: Tokratni potres je imel magnitudo 1,4 (simbolična fotografija). FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Tokratni potres je imel magnitudo 1,4 (simbolična fotografija). FOTO: Thinkstock

Ob 17.31 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,4, in sicer tri kilometre jugovzhodno od Topolšice oziroma 55 kilometrov severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Šoštanja, Velenja, Vranskega in okolice. Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98), so sporočili iz Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje (Arso).

Tokratni potres je že 30. letos, ki je imel epicenter v Sloveniji, kažejo podatki Arsa. Najmočnejši med njimi je bil tisti 5. januarja ob 20.48, ki je imel magnitudo 1,9 in središče tri kilometre severozahodno od Kranja. Čutili so ga posamezni prebivalci Kranja in Škofje Loke.

Precej močnejše popotresne sunke pa po rušilnem potresu 29. decembra lani, ki je v Petrinji in okolici zahteval sedem življenj in porušil številne stavbe, beležijo na Hrvaškem. Najmočnejši sunek letos pri naših južnih sosedih so zabeležili 6. januarja ob 18.01, ko je potres z magnitudo stresel tla 51 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. Tresenje tal so čutili tudi številni v Sloveniji. Malenkost šibkejši je bil potres z magnitudo 4,5 v soboto 9. januarja ob 22.29, ki je imel epicenter 56 kilometrov jugovzhodno od Zagreba.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije