BUREN PREHOD VREMENSKE FRONTE

Veter podiral drevesa, odkrival strehe, padala toča velika kot jajce (FOTO in VIDEO)

Neurja so najhuje prizadela Posočje in Bohinj.
Fotografija: Toča Haloze FOTO: Bralka
Odpri galerijo
Toča Haloze FOTO: Bralka

Napovedi vremenoslovcev, da nas čaka burna nedelja, so se uresničile. Ob prehodu vremenske fronte so Slovenijo že zjutraj zajela lokalna neurja. 
Pri tem je bilo največ težav v Posočju, kjer je močan veter v Kamnem pri Tolminu odkrival strehe in podiral drevesa, zgodaj dopoldne pa je tudi v Bohinju podiral drevesa in ponekod odkrival strehe, poroča center za obveščanje pri upravi za zaščito in reševanje.

Veter je po podatkih centra za obveščanje nevšečnosti povzročal tudi drugod. Močni sunki vetra so podirali drevesa, odkrivali strehe objektov ter podirali dimnike, nadstreške in telekomunikacijske drogove.
Zaradi podrtega drevja je bilo neprevoznih več cest. Drevesa so padala tudi na objekte in vozila, na Pokljuki pa je med podrtim drevjem obstal avtobus, so zapisali. V Šempetru pri Novi Gorici je veter poškodoval tudi šotor, namenjen testiranju na covid-19.

Težave pa je povzročala tudi meteorna voda, so zapisali v centru za obveščanje. Ta je poplavljala cestišča, podvoze, stanovanjske in druge objekte. Veliko škode je povzročila tudi toča, ki je poškodovala strehe objektov, vozila, sadovnjake, polja in druge obdelovalne površine.
Območje Bohinja je zajelo neurje z močnim vetrom, ki je ruval drevesa in odkrival strehe na stanovanjskih hišah. FOTO: Pgd Bohinjska Bistrica.
Območje Bohinja je zajelo neurje z močnim vetrom, ki je ruval drevesa in odkrival strehe na stanovanjskih hišah. FOTO: Pgd Bohinjska Bistrica.

V Posočju so meteorne vode poplavile več objektov, nanosi kamenja in peska pa ovirajo tudi promet, je za nacionalni radio povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač. »Gasilci trenutno odpravljajo posledice današnjih neurij in po do sedaj zbranih podatkih so opravili že okoli 70 intervencij, v katerih je sodelovalo okoli 135 gasilcev,« je dodal Kosmač.

Na Bohinjskem je bilo poleg podrtega drevja po celotnem območju občine več primerov odkritih streh, in sicer zlasti na območju Bohinjske Bistrice, pa tudi v spodnji bohinjski dolini, pa je za Radio Slovenija povedal poveljnik tamkajšnjega štaba civilne zaščite Dušan Fajfar.
 

V Radečah klestila toča v velikosti jajca


Radeški župan Tomaž Režun je za STA povedal, da je hudo neurje s točo radeško občino zajelo okrog 16. ure. Po njegovih besedah je neurje prišlo hitro in nepričakovano, najprej je klestila mala toča, potem pa toča v velikosti jajca.

"Doslej smo imeli okrog 25 intervencij, na terenu so vsa gasilska društva, pripadniki civilne zaščite in komunalne službe. Okoli 50 hiš je odkritih in pristojni zdaj pomagajo s folijo prekriti strehe teh hiš, da bi preprečili nadaljnjo škodo. Toča je uničila tudi vse avtomobile, ki so bili parkirani zunaj, ponekod so v celoti uničena tudi polja z različnimi pridelki," je dejal Režun in napovedal, da bo v ponedeljek stekla ocena povzročene škode.


Po podatkih centra za obveščanje so o nevšečnostih zaradi neurja poročali tudi iz drugih krajev praktično po vsej državi, med drugim iz Brd, Cerknega, Črne na Koroškem, Dobrepolja, Gorij, Ilirske Bistrice, Jesenic, Jezerskega, Kanala, Kranjske Gore, Litije, Loške doline, Murske Sobote, Podvelke, Radovljice, Razkrižja, Rogašovcev, Sevnice, Sodražice, Šmartna pri Litiji, Trebnjega, Tržiča in Železnikov.
Območje Bohinja je zajelo neurje z močnim vetrom, ki je ruval drevesa in odkrival strehe na stanovanjskih hišah. FOTO: Pgd Bohinjska Bistrica.
Območje Bohinja je zajelo neurje z močnim vetrom, ki je ruval drevesa in odkrival strehe na stanovanjskih hišah. FOTO: Pgd Bohinjska Bistrica.

Zaradi vremenskih razmer so po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste še vedno v veljavi popolne zapore zaradi prometa na regionalnih cestah Vršič - Trenta in Volče - Solarji. »Vozite previdno in spremljajte okolico,« opozarjajo policisti.

Zaradi povečanih količin padavin je danes večja verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po vsej državi, opozarjajo v Geološkem zavodu Slovenije.

Z uprave za zaščito in reševanje pa so ob 17. uri sporočili, da bodo v prvem delu noči še možna krajevna neurja in da lahko umiritev pričakujemo v drugem delu noči na ponedeljek.

Oglasila se nam je bralka Vida z Vrhnike, kjer se je malo po 13. uri znova pojavila nevihta z močnimi nalivi.


Danes bo na vzhodu sprva še delno jasno, drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno. Čez dan se bodo padavine in nevihte od zahoda postopno širile proti vzhodu. Možna bodo krajevna neurja. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 26, ob morju in na vzhodu do 29 °C.

Ponoči bodo padavine povsod ponehale, delno se bo razjasnilo.



Kako pa je pri vas? Pišite nam prek spodnjega obrazca in pripnite fotografije in videoposnetke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije