NEURJE PO SLOVENIJI

Močni nalivi in podivjane reke, v Vojniku v hišo udarila strela (VIDEO)

Gasilci so črpali vodo iz kleti in odstranjevali podrta drevesa.
Fotografija: Strela. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Strela. FOTO: S. N.

Dele Slovenije so zajeli nevihte in neurje, ponekod obstaja tudi velika nevarnost toče. Uprava za zaščito in reševanje poroča o številnih intervencijah. Gasilci na Štajerskem, Koroškem, v Prekmurju in na Kočevskem imajo polne roke dela. 

Meteorologi svarijo tudi pred naraslimi vodami. Reke so ponekod, zlasti na Koroškem, že prestopile bregove.



Iz Lovrenca na Pohorju poročajo, da je podivjana Radoljna porušila most. Na občini so prebivalce opozorili, naj spremljajo vodostaj in prihajajočo vremensko napoved. Če nimajo varnega zavetja pri sorodnikih ali prijateljih, se lahko zatečejo v gasilni dom.



Iz več krajev poročajo o težavah zaradi neurja. Tako je na območju Kočevja zalilo več kleti, gasilci pa so posredovali tudi v Mariboru, Pesnici, Radencih, Slovenski Bistrici in Sveti Trojici v Slovenskih goricah. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah gasilci občanom pomagali pri pokrivanju odkritih streh, črpanju vode iz kleti ter s cest odstranjevali podrta drevesa. Lokalni gasilci so v občini Pesnica razžagali podrti drevesi in ju odstranili s cestišč.



Na območju Maribora so gasilci občanom pomagali pri pokrivanju odkritih streh, črpanju vode iz kleti ter s cest odstranjevali podrta drevesa. O odstranjevanju posamičnih podrtih dreves poročajo še iz občin Duplek in Ruše, v Slovenski Bistrici pa so v pomagali pri črpanju vode iz poplavljenih kleti.

Pri Podvelki je bil zaradi deročih meteornih voda zaprt dotok vode v ribogojnico, gasilci so prekopali pot vode in zagotovili dotok sveže. Z delovnimi stroji čistijo strugo pod mostom lokalne ceste. Tudi na območju občine Rače - Fram so posredovali gasilci in izčrpali vodo iz kleti, podrta drevesa razžagali in odstranili z vozišča.

Pestro na Celjskem

Tudi v Celju, kjer je bilo danes nekaj hujših nalivov, so na delu številne gasilske enote. V Vojniku je v hišo udarila strela in poškodovala streho. Gasilci PGD Vojnik so jo ponovno prekrili in sanirali poškodbe. Po močnem nalivu na območju Vojnika so gasilci PGD Vojnik izčrpali meteorno vodo iz prostorov stanovanjske hiše in prodajalne, odstranili podrto drevo, ter očistili zamašene prepuste.



Težave z meteorno vodo so imeli tudi v Štorah in Šmarju pri Jelšah. Na območju občine Rogaška Slatina so opravili ogled poškodovane strehe na objektu, očistili nekaj zamašenih kanalov in vodotok ter zemeljski plaz, ki je ogrožal stanovanjsko hišo, prekrili s folijo. V Kaplji vasi v občini Prebold so gasilci preusmerili tok meteorne vode, ki je ogrožala stanovanjsko hišo, in odstranili podrto drevo.





V Lahomnem v občini Laško se je zamašil zbirni jašek meteorne vode, kar je povzročilo zatekanje vode v kotlovnico stanovanjske hiše. Prostovoljni gasilci iz Laškega so na kraju preusmerili tok vode ter odprli pokrov jaška, omogočili odtekanje vode ter odstranili mulj, travo in kamenje, še navaja uprava za zaščito in reševanje.







Jutri bodo sprva še nastajale plohe in nevihte. Ponoči bodo padavine postopno povsod ponehale, začelo se bo jasniti. Proti jutru bo ponekod po nižinah nastala kratkotrajna megla, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V ponedeljek bo na Primorskem pretežno jasno, drugod občasno zmerno oblačno. Ponekod bo še pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Jutranje temperature bodo od 15 do 20, na severozahodu okoli 12, najvišje dnevne od 25 do 29, na Primorskem do 32 stopinj Celzija.

Obeti: V torek bo povečini sončno, popoldne bo v notranjosti Slovenije nastalo nekaj ploh in neviht. Tudi v sredo kaže na sončno vreme, verjetnost popoldanskih neviht bo zelo majhna.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije