KORONAVIRUS

Potrjeno: Slovenija zaprla prvo osnovno šolo

Tako so se odločili zaradi potrjene okužbe pri eni od učiteljic.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images

Zaradi potrjenega primera okužbe s koronavirusom pri eni od učiteljic bodo za 14 dni zaprli OŠ Frana Albrehta v Kamniku, so za STA potrdili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Dopoldne so šolo evakuirali.

Šolski minister Jernej Pikalo je novico potrdil na Facebooku, kjer je objavil izredno obvestilo: »V sodelovanju z NIJZ, ministrstvom za zdravje, epidemiologi in predstavniki lokalnih skupnosti je bila sprejeta odločitev o 14 dnevnem zaprtju Osnovne šole Frana Albrehta v Kamniku. Zaprtje šol je ukrep, ki ga bomo, zaradi številnih negativnih učinkov na lokalno življenje in gospodarstvo, uporabljali samo po temeljitem premisleku in posvetovanju s stroko.

Ena izmed zaposlenih osnovne šole v Kamniku je bila na testu za novi koronavirus pozitivna. Čeprav obstaja majhna možnost za prenos virusa, je bila s soglasjem stroke in lokalnih oblasti sprejeta odločitev o zaprtju šole in napotitvi učenk in učencev v samoizolacijo. Civilna zaščita osnovno šolo že evakuira - prosim, sledite njihovim navodilom.

V tem času naj otroci, njihovi svojci in zaposleni spremljajo svoje zdravstveno stanje in upoštevajo navodila in priporočila NIJZ ter medicinskih strokovnjakov.

Najbolj ogroženo skupino za okužbe z novim koronavirusom predstavljajo starejši.

Pozivam vse, da omejijo stik otrok s starejšimi, ki spadajo v rizično skupino - z dedki in babicami. 

Zavedam se, da takšni ukrepi morda na prvi pogled delujejo brezsrčno, vendar se moramo zavedati dejstev, zaupati znanosti in stroki ter se držati vseh ukrepov in priporočil, ki jih svetuje Nacionalni inštitut za javno zdravje - NIJZ ter bodo omejila širitev koronavirusa. Predvsem pa: brez panike.«


Število okuženih z novim koronavirusom se sicer v Sloveniji povečuje, novice o novih potrjenih primerih prihajajo iz različnih delov države

Vzgojiteljica v samoizolaciji

Ravnateljica OŠ Košane je potrdila, da je eden od svojcev njihove zaposlene vzgojiteljice v vrtcu okužen s koronavirusom. O tem so v poznih večernih urah v torek takoj, ko jih je delavka obvestila, obvestili starše in vse zaposlene v OŠ Košana. Ravnateljica je tudi govorila z direktorico Zdravstvenega doma Postojna.  
 
»V jutranjih urah, natančneje ob 5.30, je bilo vodstvo šole ter tehnično osebje (čistilke in hišnik) že na svojih mestih ter še dodatno razkuževalo prostore vrtca in šole, čeprav je bilo delo tehničnega osebja v skladu z vsemi navodili temeljito opravljeno že prejšnji dan,« je povedala ravnateljica šole.
 
Zaposlena vzgojiteljica se sama sicer dobro počuti. Sporočila pa je, da po posvetu z epidemiologom še ne bo opravila testiranja, saj trenutno ne kaže nobenih znakov okužbe. Po zdravstvenih navodilih bo doma v izolaciji nadaljnjih 14 dni.

Ta trenutek vodstvo OŠ Košana navaja, da ni razlogov, da bi zapirali vrtec in šolo in da nihče ne kaže znakov okužbe. »Trenutno pripravljamo listo, s katerimi otroki, starši ter sodelavci  je bila omenjena vzgojiteljica v stiku v preteklih dneh,« so še povedali na OŠ Košane in poudarjajo, da sta vrtec in šola »storila vse, kar je smiselno, da lahko pouk in dejavnosti v vrtcu nemoteno potekajo«.

»Na šoli imamo ves čas dodatna sredstva za razkuževanje, ki jih pri svojem delu že redno uporabljajo čistilke, sredstva za razkuževanje rok in ostali sanitetni material, ki bi ga tudi v primeru soočenja z omenjenim virusom potrebovali. Povečali smo zalogo mila za roke in papirnatih brisač ter izvedli dodatne sestanke za čistilke. Učitelji so dobili navodila, da učence seznanijo z ukrepi, ki preprečujejo širjenje bolezni. V tem času so na to temo izvedli razredne ure. V šoli smo na vidna in ustrezna mesta prilepili obvestila z informacijami o pravilnem umivanju rok in higieni kašlja. Na šolski spletni strani smo bili ves čas ažurni glede obveščanja o ustreznih ukrepih glede koronavirusa,« so na šoli našteli ukrepe, ki so jih sprejeli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije