KAJ SPOROČAJO ISLAMISTI

Slovenija tarča terorističnega napada? Lahko nas skrbi

Nekateri islamisti naj bi se pred leti urili pri Dolu pri Ljubljani. Slovenija leži med Avstrijo in Zahodnim Balkanom.
Fotografija: Boštjan Šefic, svetovalec predsednika republike za nacionalno varnost. FOTO: Bojan Rajšek, Delo
Odpri galerijo
Boštjan Šefic, svetovalec predsednika republike za nacionalno varnost. FOTO: Bojan Rajšek, Delo

Po napadih v Franciji in v ponedeljek na Dunaju se pojavlja vprašanje, kako varna je pred terorističnimi napadi Slovenija? Se lahko tudi pri nas zgodi podoben napad, ko se je v srcu glavnega mesta naše severne sosede? Boštjan Šefic, svetovalca predsednika republike za nacionalno varnost, meni, da to ni povsem izključeno.
Preberite tudi: Sebastian Kurz: Ne gre za konflikt med kristjani in muslimani ali med Avstrijci in migranti
»Vsi pristojni organi Republike Slovenije že vrsto let zelo sistematično in kontinuirano spremljajo posamezna tveganja ter grožnje z vidika radikalizma, ekstremizma in terorizma. Na podlagi vseh informacij  in znanih dejstev se redno izdelujejo ocene ogroženosti, na podlagi njih pa sprejemajo potrebni ukrepi. Posebna pozornost se posveča poznanim radikaliziranim osebam, skupinam in razmeram v regiji,« je za Slovenske novice pojasnil Šefic.



Meni, da kljub aktivni mednarodni politiki Slovenije, zavezniki na področju boja proti terorizmu in sprejetim ukrepom, pa »ni mogoče povsem izključiti možnosti, da bi prišlo do takšnega dogodka«.

Ker preiskava na Dunaju še poteka, bodo nekatera ozadja bolj jasna v naslednjih dneh in tednih. In ta bo, kot pravi Šefic, tudi vodilo pri sprejemanju nadaljnjih ukrepov posameznih držav in  Evropske unije.


Iztok Prezelj: Napad na Dunaju potrjuje povezave islamistov z Zahodnim Balkanom


Strokovnjaka za terorizem na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Iztoka Prezlja ponedeljkov teroristični napad na Dunaju ni pretirano presenetil. Kot je dejal za STA, je bilo le vprašanje časa.

Ker je bil ubiti terorist albanskega porekla iz Severne Makedonije, se s tem po besedah Prezlja potrjujejo tudi povezave islamistično radikaliziranih prebivalcev Avstrije z Zahodnim Balkanom. »Naše in tudi druge raziskave so že velikokrat opozorile na te povezave, še posebej na povezavo z Bosno in Hercegovino. Vsa zgodba okoli Bilala Bosnića, znanega rekruterja za IS, je zgodba o mreži med BiH in Dunajem,« je opozoril Prezelj.


Prezelj: Lahko nas skrbi


»Vmes v tem prostoru je pa Slovenija. V enem od člankov skupaj s kolegom ugotavljava, da je Slovenija na prvi pogled država, v kateri ni bilo nobenega uspešno izvedenega terorističnega napada, ki nima neke stalne delujoče teroristične skupine. A ko začnemo preučevati 20- ali 30-letne indikatorje islamistične radikalizacije, nas lahko zelo skrbi. Ležimo pa seveda med Dunajem in Zahodnim Balkanom,« je dejal.
Preberite tudi:
Racije po Avstriji, prijeli naj bi več oseb (FOTO)
Znano družinsko ozadje napadalca: Kujtim F. je bil na radarju varnostne službe
Ljudje med napadom panično bežali, se skrivali za grmovjem, pod klopmi, za zidovi ...
Janša po grozovitem napadu na Dunaju: Kdo je naslednji?

»Poznamo gibanja teh ljudi čez slovensko ozemlje v Avstrijo, finančne tokove ... Spomnimo se tudi zgodbe izpred nekaj let, da naj bi se nekateri islamisti urili pri Dolu pri Ljubljani. Pri nas dokazov za to nismo našli, naj bi pa to novico medijem tedaj posredovala avstrijska obveščevalna služba. In tega oni niso nikoli preklicali,« je še izpostavil profesor.

»Tako za Severno Makedonijo, Kosovo in Albanijo pa je prav tako značilno, da so imeli veliko število t.i. tujih borcev, ki so odšli v boje v Sirijo in Irak. Zdaj pa se vračajo. Kakšne so bile konkretne povezave v primeru napada na Dunaju, pa bo treba počakati na preiskavo,« je pojasnil.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije