MATEMATIKA

Slovenija nima samo odličnih športnic na olimpijadah, ampak tudi matematičarke

V Portorožu podelili medalje najboljšim mladim matematičarkam.
Fotografija: Osrednji namen olimpijade je druženje z vrstnicami in opogumljanje deklet za poklice prihodnosti s področij znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike. FOTO: Zaslonski posnetek, Twitter
Odpri galerijo
Osrednji namen olimpijade je druženje z vrstnicami in opogumljanje deklet za poklice prihodnosti s področij znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike. FOTO: Zaslonski posnetek, Twitter

Katarina Grilj iz Slovenske Bistrice je na evropski matematični olimpijadi za dekleta (EGMO) v Portorožu osvojila srebrno medaljo.

image_alt
Super popularni slovenski glasbenik si je spremenil ime

Med najboljšimi 213 matematičarkami z vsega sveta so v slovenski ekipi pohvale prejele še Kaja Rajter (Maribor), Neca Camlek (Ljubljana) in Ema Hojan (Velenje). Od 42 možnih točk je vse možne zbralo 14 tekmovalk.

Skupno največ jih je sicer zbrala ekipa Kitajske, sledili sta ekipi Združenih držav Amerike in Avstralije.

V sklopu tekmovanja so dekleta dva dneva, v soboto in nedeljo, po štiri ure in pol reševale tri naloge, ki so jih pripravili vrhunski matematiki. Vsaka je lahko ob sebi imela en predmet za srečo. Nekatere so s seboj prinesle velike plišaste igrače, druge so se osredotočale z zlaganjem origamijev, nekatere pa so dajale celo vtis, da dremajo, so vzdušje na tekmovanju opisali pri Društvu matematikov in fizikov Slovenije (DMFA).

»Realno gledano, če doma rešuješ nalogo in je uro, dve ne moreš rešiti, ne boš nadaljeval še dve uri, greš spat, delat nič. Že samo razmišljanje štiri ure in pol je ogromno, da si osredotočen,« je pojasnila letošnja najboljša slovenska udeleženka Katarina Grilj, ki ima sicer s prejšnjih olimpijad že dve bronasti medalji.

image_alt
Elon Musk odpustil večino zaposlenih, zdaj mu s twitterja bežijo zaradi te poteze

»Moraš se spomniti, kako bi rešil nalogo, ker nimaš pojma, kako bi prišel do rezultata. Dani so podatki in potem se trudiš z računanjem in dokazovanjem,« pa je proces reševanja opisala Velenjčanka Ema Hojan.

Osrednji namen olimpijade je druženje z vrstnicami in opogumljanje deklet za poklice prihodnosti s področij znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike. V sklopu tekmovanja so dekleta imela čas tudi za prostočasne dejavnosti in spoznavanje Slovenije. Med drugim so ustvarjale mandale, se učile salse in se merile v različnih miselnih izzivih.

Matematičarke v Portorožu. FOTO: Anže Malovrh/STA
Matematičarke v Portorožu. FOTO: Anže Malovrh/STA

Olimpijada se je s slovesno podelitvijo medalj in priznanj uradno zaključila. Naslednje leto jo bo gostila Gruzija.

Pri pripravi dogodka so poleg DMFA sodelovale Univerza na Primorskem, Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru. Podprli sta ga ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Častna pokroviteljica je bila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije