HUAWEI

Slovenija je tega proizvajalca telefonov označila za 'visoko tveganje'

Janša pravi, da vsi vemo, da so s tem podjetjem povezana nekatera tveganja v zvezi s kibernetsko varnostjo.
Fotografija: Huawei naj bi bil tvegan dobavitelj. FOTO: Stefanie Loos, Reuters 
Odpri galerijo
Huawei naj bi bil tvegan dobavitelj. FOTO: Stefanie Loos, Reuters 

Kitajski tehnološki velikan Huawei je nad novico, da naj bi ga slovenska vlada označila za dobavitelja z visokim tveganjem, presenečen in razočaran. Kot so njegovi predstavniki poudarili na današnji novinarski konferenci, jim vlada kljub večkratnim poskusom ni omogočila predstavitve stališč. Prepričani so, da za odločitev ni utemeljenih razlogov.
               
Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani prek videopovezave dejal podpredsednik za regijo srednje in vzhodne Evrope ter nordijsko regijo pri Huawei Technologies Radoslaw Kedzia, so za domnevno namero vlade izvedeli iz medijev. »Zaradi takšne namere smo resno zaskrbljeni.« Slovenija je po njegovih besedah prva država v Evropi, ki naj bi se odločila za tako strog in diskriminatoren ukrep.

Novinarska konferenca Huawei. FOTO: Leon Vidic, Delo
Novinarska konferenca Huawei. FOTO: Leon Vidic, Delo
Pri Huaweiu so po besedah Kedzie večkrat poskušali stopiti v stik s predstavniki vlade, da bi jim predstavili svoja stališča, a so vsakič naleteli na zaprta vrata. Očitkov, ki so jih deležni, ni poleg tega nihče podkrepil s kakršnimi koli dokazi. »Način odločanja o tem, kdo je dobavitelj z visokim tveganjem, je nejasen.«

Kot je dodal generalni direktor Huawei Technologies Slovenia Histro Zhang (Qin), so v Sloveniji prisotni že kar nekaj časa in so pridobili številne reference. »Tudi če bi vlada potrdila takšen sklep, tako Slovenije ne bomo zapustili.« O možnih ukrepih proti takšni odločitvi vlade Kedzia danes ni želel govoriti. Najprej želijo pridobiti uradno informacijo, nato pa se bodo odločali naprej. 

Vlada naj bi v prihodnjih tednih po neuradnih informacijah odločala o predlogu sklepa, s katerim bi Huawei označila za dobavitelja z visokim tveganjem. Kot je razvidno iz dokumenta, ki ga je pridobila STA, je predlog pripravilo ministrstvo za javno upravo in je še v usklajevanju. Kot dobavitelje z visokim tveganjem opredeljuje družbo Huawei in z njo kapitalsko, strukturno ali organizacijsko povezane družbe.

Gre za vprašanje varnosti tehnologije 5G

Ocena tveganja je pripravljena na podlagi evropskih meril za kibernetsko varnost tehnologije 5G. Če bo sklep sprejet, slovenski operaterji mobilnih telekomunikacijskih omrežij, ki zagotavljajo elektronske telekomunikacijske storitve in ki nabavljajo telekomunikacijsko infrastrukturo, te ne bodo smele več kupovati pri Huaweiu. Prav tako njegove opreme in storitev ne bodo smeli uporabljati obrambne in obveščevalne strukture, sistemi notranje varnosti ter sistemi zaščite in reševanja.

Na vprašanje na to temo na današnji novinarski konferenci, posvečeni načrtu nadaljnjega ukrepanja v epidemiji covida 19, je odgovarjal premier Janez Janša. Kot je pojasnil, sta vlada in svet za nacionalno varnost nekajkrat obravnavala temo kibernetske varnosti, skladno s sprejetimi sklepi pa so pripravljeni okviri za ravnanje države, tudi ko gre za izvor komercialnih ponudnikov pri telekomunikacijah. Razprave o konkretnih podjetjih pa še ni bilo.

»Sklep ni predlagan, vemo pa vsi, da so s tem podjetjem povezana nekatera tveganja v zvezi s kibernetsko varnostjo in mi to jemljemo resno,« je dejal Janša. Glede očitkov, da se vlada s Huaweiem ne želi sestati, je dejal, da se celotna vlada še nikoli ni sestala s kakšnim podjetjem, bili pa so po njegovih besedah stiki na ekspertni ravni. »Ni pa veliko skrivnosti, ki bi jih bilo treba pojasniti.«

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas