TISKOVNA KONFERENCA

Slovenija drvi v rdečo: te ukrepe je sprejela vlada (VIDEO)

Cepiti ali ne cepiti? Štrukelj: »Razmerje med hospitaliziranimi, ki so bili cepljeni, in tistimi, ki niso bili, je enormno. Prav tako med smrtnimi žrtvami, zato je rešitev na dlani.«
Fotografija: Borut Štrukelj, profesor na fakulteti za farmacijo. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Borut Štrukelj, profesor na fakulteti za farmacijo. FOTO: Jure Eržen, Delo

Kaj je odločila vlada in katerih ukrepov se bomo morali držati v bližnji prihodnosti? Na novinarski konferenci o aktualnem stanju covida 19 sta sodelovala Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo in Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata.

Odločili so, da se veljavnost večine ukrepov podaljša do 5. septembra. Odslej se bodo tedensko testirali tudi študentje, testi pa bodo financirani iz državnega proračuna. Brezplačni testi bodo na voljo še osebnim asistentom in gasilcem.

Petim izjemam, ki jim je dovoljen vstop v Slovenijo brez pogoja PCT in karantene, so dodali novo, in sicer bo dovoljen tudi prevoz otroka, starega do 15. let, zaradi njegove vključenosti v izobraževanje, vendar se bodo morali vrniti v dveh urah po prehodu meje.

image_alt
Stanje iz dneva v dan slabše, toliko okužb je bilo potrjenih v zadnjem dnevu


Cepiti se ali ne cepiti?


Če se še vedno odločate, ali bi se cepili in se bojite stranskih učinkov cepiv, vam pri odločitvi lahko pomaga Štrukelj. Povedal je namreč: »Razmerje med hospitaliziranimi, ki so bili cepljeni, in tistimi, ki niso bili, je enormno. Prav tako med smrtnimi žrtvami, zato je rešitev na dlani.«

O trenutnih razmerah pa je povedal, da je po njegovem mnenju na svetovni ravni četrti val že dosegel svoj vrh, da pa ni prepričan za Slovenijo. O številu nadaljnjih mutacij virusa je omenil, da je to odvisno tudi od števila naslovnikov virusa, ki so na voljo: »Zato še enkrat povem, dajte se cepiti.«


Se bo začelo cepljenje s tretjim odmerkom?


Nastanek protiteles po cepljenju je trajen, vendar sčasoma upada. S starostjo peša imunski sistem, imamo nove različice virusa, z delto je učinkovitost nekoliko manjša, kljub vsemu pa se zdi, »da je tretji odmerek vedno bolj smiseln. Predvsem za rizične in v domu za starostnike,« je povedal Borut Štrukelj, ki še pojasnjuje, da bodo v prihodnje cepiva prilagojena novim različicam, s tem pa bo njihova učinkovitost večja.

Štrukelj je še pojasnil, da bi ob morebitni spremembi cepiva pri tretjem odmerku lahko prišlo do večje reakcije neposredno po cepljenju, to se pojavi v 17 odstotkih, vendar pa se dolgotrajni stranski učinki, katerih se vsi najbolj bojimo, ob mešanju cepiv ne povečajo.

Kot je Štrukelj povedal na današnji redni vladni novinarski konferenci, Evropska agencija za zdravila ta trenutek še ni sprejela dokončne odločitve. Ob tem vseeno menijo, da posamezne skupine absolutno lahko uporabijo tretji odmerek, med njimi predvsem bolniki z zmanjšanim delovanjem imunskega sistema, ki niso razvili dovolj velikega odmerka protiteles.

Zelo pomembna je po njegovem ravnokar objavljena študija, v kateri so 306 vključenim preiskovancem tretji odmerek dodelili pet do osem mesecev po drugem. Pridobljeni izsledki so pokazali, da se je raven protiteles zvišala za kar 300-krat, to pa verjetno omogoča mirno življenje brez okužbe za kar dolgo obdobje.

»Izraelska vlada se je odločila, da bodo vsi starejši od 40 let vsaj mesec dni po drugem odmerku dobili še tretjega, kar je prav tako lahko dober zgled. Stroka to spremlja in videli bomo, kakšni bodo končni rezultati,« je dejal Štrukelj. Meni, da bi bilo smiselno, če bi vladna posvetovalna skupina preučila vsa dejstva in v primeru konsenza svetovala poživitveni odmerek, zlasti za oskrbovance v domovih za starejše ter tvegane skupine ljudi, poroča STA.

O izbiri vrste cepiva za tretji odmerek je dejal, da študije pri menjavi vektorskega cepiva za cepivo mRNA kažejo na povečanje nastanka protiteles in s tem dolgotrajnost zaščite, pri cepljenju v obratni smeri pa se bo povečala celična imunost.
 

Stanje vsak dan hujše


Kot smo poročali, so v torek ob 2.932 testih PCR potrdili 508 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 17,4-odstoten. Umrl je en bolnik s covidom 19, v bolnišnicah zdravijo 105 bolnikov, kar je 16 več kot v torek, 17 jih je na respiratorju. Število potrjenih okužb je ta teden prvič od sredine maja preseglo 500. Več preberite v spodnjem članku.

Svetovalna skupina za covid 19, ki jo vodi Mateja Logar, v primeru zaostritve razmer predlaga, da bi se sistem PCT razširil, pogostost testiranja pa povečala, je napovedala Logarjeva. V ponedeljek bodo po njenih besedah začeli tudi preoblikovanje semaforja ukrepov. Ob ostalih dejavnikih bo glavni zasedenost bolniških postelj.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije