VIRUS SE HITRO ŠIRI

Slovenija drvi v popolno zaprtje javnega življenja (VIDEO)

Po rekordnem številu okužb v enem dnevu je zdravnik Matjaž Jereb dejal, da so razmere še obvladljive, a da so vsi zaskrbljeni.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

V Sloveniji smo  zabeležili največ okužb od začetka epidemije. Na današnji novinarski konferenci sta o aktualnem stanju spregovorila vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike prof. dr. Matjaž Jereb ter vladni govorec Jelko Kacin
Preberite tudi: Najslabši dan za Slovenijo od začetka epidemije: kar 1.663 okuženih

V UKC Ljubljana že več kot sto okuženih zdravstvenih delavcev, a zadeve še obvladujejo.


Jereb je ocenil, da je aktivno okuženih od 15 do 20 tisoč državljanov, kar se pozna tudi pri številu bolnikov, ki jih sprejemajo v bolnišnicah. Zadeve še obvladujejo, a so zaskrbljeni, da število postelj za covid bolnike ne bo dovolj. »V tem trenutku so razmere še obvladljive, a vsi smo zaskrbljeni, da število postelj v prihodnosti ne bo zadostno. Imamo sicer v načrtu nekaj rezervnih načrtov za povečanje navadnih in intenzivnih postelj, a upam, da to ne bo potrebno,« je dejal Jereb.

Težavo predstavljajo tudi bolni zaposleni, samo v UKC Ljubljana so jih zabeležili več kot sto. »To je sicer v razmerju s številom vseh zaposlenih v UKC primerljiv odstotek z okuženimi v populaciji, a stanje je klub temu skrb vzbujajoče,« je dejal Jereb. V povprečju bolniki na intenzivni negi ležijo od dva do tri tedne.


Danes poteka seja vlade, po kateri bo sledila še ena novinarska konferenca.
 

Virus se hitro širi, zaprtje je v prvem valu delovalo


Po mnenju Jereba je ključen problem širjenja virusa predvsem ta, da je odstotek okuženih ljudi v populacijah velik in da ljudje sprejetih ukrepov v začetku meseca niso upoštevali, zato se virus nemoteno širi in je prešel kritično maso. Virus ni nič drugačen v primerjavi s prvim valom.

Jereb si želi, da bi ukrepi, ki so bili sprejeti v dneh po razglasitvi epidemije, delovali, a hkrati je njegovo osebno mnenje, da je popolno zaprtje javnega življenja rešitev problema. Ni pa prepričan, da bi to politika tudi izvedla. Dodal je, da je lockdown skrajen ukrep, a da je v prvem valu deloval. Strinja pa se, da sta pri zamejitvi širjenja novega koronavirusa najpomembnejša upoštevanje ukrepov in nadzor pri upoštevanju izvajanja ukrepov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije