Slovenija dobila sporočilo, naj ne deli podarjenih mask

Bruselj je ustavil pošiljke medicinskih mask iz Kitajske.
Fotografija: Zaščitne maske, ki jih je naročil Bruselj za svoje članice, naj ne bi imele ustreznih certifikatov. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Zaščitne maske, ki jih je naročil Bruselj za svoje članice, naj ne bi imele ustreznih certifikatov. FOTO: Leon Vidic, Delo

Evropska komisija je začasno ustavila pošiljke v okviru svežnja 10 milijonov medicinskih mask iz Kitajske, potem ko sta se Nizozemska in Poljska pritožili zaradi neustrezne kakovosti mask. V komisiji proučujejo položaj in zatrjujejo, da bodo storili vse, da pridejo stvari do dna, saj da je varnost državljanov vselej njihova prioriteta.

Evropska komisija je minuli petek sporočila, da bo 17 članicam EU in Veliki Britaniji dostavila 1,5 milijona od skupno 10 milijonov medicinskih mask za zaščito zdravstvenega osebja pred novim koronavirusom in da bo Slovenija v okviru te prve pošiljke dobila 30.000 mask. Maske so nabavili od kitajskega dobavitelja v okviru instrumenta za nujno pomoč.

Poljska: maske neuporabne

V minulih dneh so po navedbah komisije po članicah dostavili večino od 1,5 milijona mask v okviru te prve pošiljke. Po prejetju prve pošiljke je poljski minister za zdravje Lukasz Szumowski sporočil, da 600.000 mask, poslanih na Poljsko, ne ustreza evropskim standardom in da so neuporabne.

Govornik Evropske komisije za področje zdravja Stefan De Keersmaecker je pojasnil, da so prejeli sporočilo poljskih oblasti in da je podobne težave ugotovila tudi Nizozemska, zato je evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides o tem obvestila vse države, prejemnice teh mask. Pošiljke so ustavljene, dokler se ne razčistijo dvomi glede kakovosti. Komisija je članice pozvala k dodatnim informacijam glede preverjanj kakovosti prejetih mask. Ne izključuje pravnega ukrepanja, če bo treba.

Za komisijo je temeljno, da je varovalna oprema odlične kakovosti, saj jo uporabljajo državljani in zdravstveno osebje, pravi De Keersmaecker. Zatrdil je, da je komisija pri nakupu dosledno upoštevala vse nadzorne postopke in opravila skrbni pregled poslovanja z dobaviteljem.

Sloveniji 30.000 mask

Slovenski premier Janez Janša je povedal, da so dobili dopis, naj podarjenih mask ne delijo, saj so šele zdaj začeli gledati certifikate, ki pa so neustrezni. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so nato potrdili, da je Slovenija do sedaj prejela donacijo 30.000 zaščitnih mask tipa FFP2. Pojasnili so tudi, da je Evropska komisija posredovala elektronsko sporočilo, v katerem je pojasnila, da bodo certifikate doniranih mask še dodatno preverili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije