TO JE NAROČIL ŠAREC

Slovenija bo zaprla mejo z Italijo, število okuženih spet naraslo

V kabinetu predsednika vlade so sicer pojasnili, da ukrep zaprtja meje za tovorni promet ne bo veljal.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Premier Marjan Šarec je na twitterju sporočil, da je naročil ministrstvoma za zdravje in za notranje zadeve, da Slovenija sledi vzoru Avstrije in zapira mejo z Italijo. Dodal je, da gre za ukrepanje v skladu z dogovorom o skupnem in sorazmernem ukrepanju. Podrobnosti naj bi Šarec pojasnil na popoldanski novinarski konferenci.



V kabinetu predsednika vlade so sicer za STA pojasnili, da ukrep zaprtja meje za tovorni promet ne bo veljal. Avstrija je uvedla prepoved vstopa v državo iz Italije; izjema so avstrijski državljani, ki se vračajo v domovino, in osebe z zdravniškim potrdilom. Vsi Avstrijci, ki se bodo vrnili iz Italije, bodo morali ob prihodu v domovino v 14-dnevno karanteno. Dovoljena bodo potovanja preko Avstrije ob pogoju brez postanka v državi.


Poudarili so, da si prizadevajo, da Slovenija čim dlje ostane v prvi fazi širjenja virusa, s katerim je po najnovejših podatkih vlade v Sloveniji okuženih 34 ljudi. 

MZZ slovenskim državljanom v Italiji svetuje vrnitev v domovino

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je danes objavilo nasvet slovenskim državljanom, ki so še v Italiji, naj  se vrnejo v domovino. Na twitterju svetujejo, da se na varen način in v lastni organizaciji potovanja vrnejo v domovino ter ob vstopu v Slovenijo dosledno upoštevajo navodila in nasvete Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIZJ) ter ministrstva za zdravje.



V Sloveniji so med drugim na brezplačni telefonski številki 080 1404 na voljo informacije glede novega koronavirusa vsak dan med 8. in 20. uro.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije