TO JE NAROČIL ŠAREC

Slovenija bo zaprla mejo z Italijo, število okuženih spet naraslo

Objavljeno 10. marec 2020 17.45 | Posodobljeno 10. marec 2020 21.08 | Piše: STA, S. U.

V kabinetu predsednika vlade so sicer pojasnili, da ukrep zaprtja meje za tovorni promet ne bo veljal.

FOTO: Jure Eržen, Delo
Premier Marjan Šarec je na twitterju sporočil, da je naročil ministrstvoma za zdravje in za notranje zadeve, da Slovenija sledi vzoru Avstrije in zapira mejo z Italijo. Dodal je, da gre za ukrepanje v skladu z dogovorom o skupnem in sorazmernem ukrepanju. Podrobnosti naj bi Šarec pojasnil na popoldanski novinarski konferenci.V kabinetu predsednika vlade so sicer za STA pojasnili, da ukrep zaprtja meje za tovorni promet ne bo veljal. Avstrija je uvedla prepoved vstopa v državo iz Italije; izjema so avstrijski državljani, ki se vračajo v domovino, in osebe z zdravniškim potrdilom. Vsi Avstrijci, ki se bodo vrnili iz Italije, bodo morali ob prihodu v domovino v 14-dnevno karanteno. Dovoljena bodo potovanja preko Avstrije ob pogoju brez postanka v državi.

Odločitev Slovenije o zaprtju meje z Italijo slaba?
Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes dejal, da je odločitev Slovenije o zaprtju meje z Italijo zaradi koronavirusa slaba. Kritičen je bil tudi do ukrepov Avstrije, ki je prepovedala vstop iz Italije. »Mislim, da so to zelo slabe odločitve,« je po telekonferenci z voditelji EU povedal Macron glede ukrepov, ki sta jih sprejeli Slovenija in Avstrija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poudarili so, da si prizadevajo, da Slovenija čim dlje ostane v prvi fazi širjenja virusa, s katerim je po najnovejših podatkih vlade v Sloveniji okuženih 34 ljudi. 

MZZ slovenskim državljanom v Italiji svetuje vrnitev v domovino

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je danes objavilo nasvet slovenskim državljanom, ki so še v Italiji, naj  se vrnejo v domovino. Na twitterju svetujejo, da se na varen način in v lastni organizaciji potovanja vrnejo v domovino ter ob vstopu v Slovenijo dosledno upoštevajo navodila in nasvete Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIZJ) ter ministrstva za zdravje.


Dosedanji potek koronavirusa v Sloveniji
4. marec
1. primer: V Sloveniji je bil potrjen prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Ljubljančan, okoli 60 let, se je vrnil iz Maroka preko Italije.
5. marec
2. primer: oseba iz osrednjeslovenske regije je bila v tesnem stiku s prvim obolelim – bil je njegov sopotnik v Maroku ter na vožnji proti Sloveniji.
3. primer: oseba iz osrednjeslovenske regije je bila prav tako sopotnik na motorističnem pohajkovanju po Maroku in je pet dni preživela v sobi s prvookuženim.
4. in 5. primer: moški in ženska iz osrednje Slovenije sta potovala po Italiji.
6. primer: na počitnicah v severni Italiji se je okužil 32-letnik iz Štajerske
6. marec
7. primer: okužbo so potrdili tudi pri partnerici 32-letnika. Oba sta zaposlena v UKC Maribor.
8. primer: Okužil se je okoli 50 let star zdravnik splošne medicine iz ZD Metlika, ki je bil na potovanju z ladjo in se je domov vračal čez Italijo. Zdravnik je bil v stiku s približno 50 bolniki in vsemi zaposlenimi v zdravstvenem domu, ki jih je 59. Ta zdravnik je hkrati tudi zdravnik v Domu starejših občanov v Metliki in je bil v stiku s tamkajšnjimi oskrbovanci.
7. marec
9. primer: okužila se je oseba iz osrednjeslovenske regije, ki je dva tedna potovala po Italiji in bila tudi v Benetkah.
10. primer: oseba je bila v tesnem stiku z okuženim zdravnikom iz Metlike.
11. primer: Štajerec je pripotoval iz Avstrije, tam je tudi zbolel.
12. primer: moški iz osrednje Slovenije je z družino preko Italije pripotoval iz Španije
8. marec
13. primer: okužila se je slovenska državljanka iz slovenske Istre, ki je v Švici poučevala smučanje.
14., 15., 16. primer: zaradi tesnega stika z okuženim zdravnikom iz ZD Metlika, so zboleli reševalec ter dve medicinski sestri ZD Metlika.
9. marec
17., 18, 19., 20. primer: Zaradi tesnega stika z okuženim zdravnikom iz Metlike so zbolele še štiri osebe.
21. in 22. primer: okužili sta se osebi iz osrednje Slovenije, ki sta bili v Italiji.
23. primer: okužena oseba je povezana z metliškim zdravnikom
24. in 25. primer: okužila se je oseba iz vodstva UKC Ljubljana, ki pa ni imela stikov z bolniki. Šlo je za sekundarno okužbo, povezano z enim od že znanih primerov, medtem ko je šlo pri drugi osebi iz osrednje Slovenije za uvoženo okužbo. Te so v največjem številu iz Italije.
 

V Sloveniji so med drugim na brezplačni telefonski številki 080 1404 na voljo informacije glede novega koronavirusa vsak dan med 8. in 20. uro.
Deli s prijatelji