VEČJA POVEZLJIVOST

Slovenija bo subvencionirala letalske povezave: na prednostnem seznamu je 10 mest

Dunaj, Bruselj, Atene, Madrid ...
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Matej Druznik
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Matej Druznik

Ministrstvi za infrastrukturo ter za gospodarstvo, turizem in šport pričakujeta, da bosta lahko razpis za subvencioniranje letalskih povezav za večjo povezljivost Slovenije objavili še ta mesec. Na prednostnem seznamu je 10 prog, in sicer Dunaj, Bruselj, København, Atene, Madrid, Amsterdam, Helsinki, Praga, Berlin in Skopje.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, bodo seznam, če bo po prvem krogu ostalo sredstev, razširili na letališča Rim, Stockholm, Oslo, Barcelona, Lizbona, Priština in Pariz. Na koncu bodo na seznam uvrstili vse destinacije na ozemlju skupnega evropskega prostora, torej EU, Norveška, Islandija in Balkan, je povzela.

Razpis bi bil lahko objavljen še v tem mesecu

Pred objavo razpisa mora država pridobiti soglasje Evropske komisije. »Smo skoraj v dnevnih stikih, naša pričakovanja pa so, da bi soglasje dobili še v tem mesecu, kar pomeni, da bi bil tudi razpis lahko objavljen še v tem mesecu,« je povedala ministrica. Po besedah gospodarskega ministra Matjaža Hana je pomembno, da se to zgodi čim prej: »Brez povezljivosti ne more biti dobrega in izvoznega gospodarstva ter turističnega obiska.«

Okrevanje letalskega prometa v Sloveniji je po pandemiji covida-19 po njenih besedah zelo slabo; pri tem sta se združila negativna učinka pandemije in propada letalskega prevoznika Adrie Airways. Država se je reševanja lotila s tem programom in preučitvijo možnosti ustanovitve novega slovenskega letalskega prevoznika. »O tem bomo govorili, ko bodo narejene poglobljene analize, ki se sedaj pripravljajo,« je dejala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije