CEPLJENJE

Slovenija bo ena prvih držav, ki bo z Astrazeneco začela cepiti tudi starejšo populacijo

Napovedal je, da bi bila lahko celotna odrasla populacija v Sloveniji pocepljena do konca junija.
Fotografija: Državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu 19, je obiskal cepilno mesto v Ljubljani. Ljubljana, 3. marec 2021. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti covidu 19, je obiskal cepilno mesto v Ljubljani. Ljubljana, 3. marec 2021. FOTO: Leon Vidic, Delo

Te dni je iz nekaterih občin slišati zelo spodbudne vesti o številu cepljenih, medtem ko so čakalne vrste drugod še zelo dolge. Najbolj na udaru je trenutno starostna kategorija do 75 let, ki na svoj odmerek še vedno čaka, hkrati pa so prednost dobile nekatere druge kritične skupine.

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja Jelko Kacin je danes napovedal, da bo vlada danes obravnavala predlog spremenjene strategije cepljenja proti covidu-19, v skladu s katero bi po novem bili prioritetna skupina za cepljenje najprej starejši od 60, nato pa starejši od 50 let. Ob tem je opozoril, da bodo lahko uresničevali strategijo le, če bo dobavljenih dovolj cepiv, pri čemer so v tem trenutku najbolj problematične dobave cepiva AstraZenece.

Pri cepljenju imajo tako prednost najbolj ogrožene kategorije prebivalstva, to so zlasti starejši. V tem tednu končujejo cepljenje starejših od 75 let, v prihodnjem želijo nadaljevati cepljenje starejših od 70 let. Kot je povedal Kacin, pa bi že do začetka aprila naj bi začeli cepiti bodo vse od 50 let navzgor.

 



Že sinoči pa je v Odmevih pojasnil, da bodo le še do petka z Astrozeneco cepili šolnike, nato pa bo to cepivo namenjeno tudi drugim skupinam. »Cepivo je na voljo, Pfizerja je dovolj, nekaj več bo tudi Moderne. Astrazeneca je sicer problematična, ker nam manjka 100.000 odmerkov v aprilu, obetavno pa je, da prihaja Johnson & Johnson, za katerega je potreben samo en odmerek, vsaj 250.000 Slovencem pa bo na voljo že pred junijem. Po teh številkah in cepivih, ki jih imamo rezervirane, bi s 3,1 milijona odmerki praktično lahko pocepili celotno odraslo populacijo, torej 1,7 milijona do konca meseca junija,« je številke predstavil Kacin.

Kako so ravnali v Mariboru?

Sicer pa je nekatere pred dnevi razburilo dejstvo, da so v Mariboru že prišle na vrsto nekatere druge kritične skupine, med drugim novinarji. Kacin je o tem povedal, a je bilo vse skupaj povezano s cepivom Astrazenece, ki je bila doslej zamejena do 65. leta starosti. »To, česar niso razumeli v Mariboru in so naredili napako, je, da so porabili vso Astrazeneco. Navodilo pa je, da se porabi Pfizer, ker namreč ne more čakati in ga je treba porabiti takoj, medtem ko Astrazeneca lahko počaka in bi lahko počakali na naslednjo kategorijo. Astrazeneca je zdaj namenjena kronično bolnim, od 18. leta navzgor. Če ti niso prišli na cepljenje, potem ni bilo najbolj modro, da so šli cepit vse, ki so se jim zdeli še primerni na tem seznamu,« je dejal Kacin in še pojasnil, da bo Slovenija ena prvih držav, ki bo z Astrazenecinim cepivom začela cepiti tudi starejšo populacijo.

Omenil je še, da se v nekaterih občinah in zdravstvenih domovih številke odmerkov, ki so jih naročili in argumentirali, ne skladajo s številkami, ki jih dajejo v javnost. Dodal je tudi, da so te stvari zdaj v rokah Nijz in zdravstvene inšpekcije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije