Slovenci v Grčiji še niso dobrodošli

Na priljubljeno počitniško destinacijo lahko potujejo turisti iz 20 držav, mi ne. Zaprta tudi naša meja z Avstrijo, lahko pa gredo tja Slovaki, Madžari, Čehi in Nemci.
Fotografija: Grki so izbrali. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Grki so izbrali. FOTO: REUTERS

Potem ko je Slovenija naredila res vse, da bi rešila vsaj tretjino hrvaškega turizma, v teh dneh doživlja nepozabna turistična presenečenja skoraj dan za dnem.
Anže Logar: Seznam ni dokončen. FOTO: JURE ERŽEN
Anže Logar: Seznam ni dokončen. FOTO: JURE ERŽEN

Hrvati še niso odprli meje za Slovence, vendar bataljoni slednjih – lastniki nepremičnin in imetniki rezervacij v nastanitvah – vsak konec tedna kljub gnečam na mejnih prehodih drvijo k južnim sosedom. Pogledat, kako kaj apartmaji, barčice in podobno. Avstrijski kancler Sebastian Kurz ostaja neomajen in Slovenije nikakor ne želi vključiti med države, ki bodo imele prepustne meje za turizma željne turiste.
 

Slovenije ni med grškimi izbrankami


Zdaj je Slovenija doživela še eno nepozabno turistično presenečenje. Iz Grčije. Ta bo namreč svoje meje kmalu odprla, vendar bo sprejela le turiste iz izbranih 20 držav. Zanje karantena ne bo obvezna.
S 15. junijem bodo v Grčijo smeli vstopiti državljani tistih držav, za katere pristojni ocenjujejo, da se uspešno bojujejo s koronavirusom. Na tem seznamu so: Albanija, Avstralija, Avstrija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Ciper, Češka, Danska, Hrvaška, Izrael, Japonska, Kitajska, Madžarska, Nemčija, Norveška, Poljska, Romunija, Severna Makedonija, Slovaška in Srbija.
Glede na dobro epidemiološko sliko v Sloveniji je nekoliko presenetljivo, da je na seznamu ni.


Predvidoma 1. julija naj bi Grčija še dodatno sprostila omejitve in na seznam dodala še nove države. Tretja sprostitev naj bi sledila 15. julija. So pa včeraj znova vzpostavili trajektne in letalske povezave z otoki, ki so jih v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa ustavili pred več kot dvema mesecema. V lovu na vsak turistični cent pa so znova odprli tudi bare in restavracije.

Je pa grški minister za turizem Harry Teoharis že jasno in glasno tudi povedal, da bodo seznam držav, s katerimi bodo vzpostavili letalske povezave, objavili do konca maja. Med prvimi potniki, ki bodo lahko prišli v Grčijo, bodo Bolgari in severni Evropejci, vključno z Nemci. Poleg njih pa še Izraelci in Ciprčani, je dodal. Slovenija tudi na področju letalskega prometa z Grčijo – odpade. »Oxi,« bi rekli Grki, kar pomeni: »Ne!« Popotnikom iz omenjenih držav se ob prihodu ne bo treba testirati, prav tako jim ne bo treba v karanteno, je še pojasnil grški minister.
 

Slovenci upamo


V Sloveniji upajo, da smo izvzeti le začasno, Grki modro molčijo, uradna Ljubljana pa prav tako ni zgovorna glede tega in »daje času čas«. Na vprašanje Slovenskih novic kako in kaj so odgovorili: »Ministrstvo za zunanje zadeve je v rednih stikih z grškimi oblastmi (MZZ, ministrstvo za turizem). Seznam držav je neuraden in nepopoln. Več bomo vedeli konec tedna.«


Grčija, ki še vedno okreva od desetletne dolžniške krize, turizem nujno potrebuje (tako kot slovenska južna soseda Hrvaška). Ta namreč predstavlja petino njenega gospodarstva. Lani je državo obiskalo 33 milijonov ljudi, dohodki od turizma pa so znašali 19 milijard evrov, kažejo podatki ministrstva za turizem.


Če je torej verjeti slovenskim oblastem, bo konec tedna jasneje, ali smemo Slovenci potovati tudi v Grčijo in pod kakšnimi pogoji. Je pa nekaj že skoraj povsem jasno; poletov z letališča Jožeta Pučnika proti Grčiji skoraj zagotovo ne bo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije