ANKETA

Slovenci tega socialističnega ostanka ne damo

Slovenija je ena redkih evropskih držav, kjer je 2. januar dela prost dan.
Fotografija: Le manjši dela anketirancev bo novo leto pričakal na prostem. Mačka pa bodo z veseljem zdravili še 2. januarja. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Le manjši dela anketirancev bo novo leto pričakal na prostem. Mačka pa bodo z veseljem zdravili še 2. januarja. FOTO: Roman Šipić, Delo

Pred nami so praznični dnevi, ki jih bo marsikateri zaposleni izkoristil za podaljšani dopust. Tisti, ki so si morebiti prihranili nekaj dni dopusta, so lahko doma od 21. decembra do vključno 5. januarja prihodnje leto. Za 16-dnevni božično-novoletni oddih od dela je treba dati le šest dni dopusta, saj so 25. in 26. december ter 1. in 2. januar dela prosti dnevi, vmes pa sta še dva konca tedna.
 
Preberite tudi:
Prazniki v letu 2020: tako malo prostih dni pa že dolgo ne

2. januar je bil v Sloveniji dela prost dan od leta 1955 do leta 2013, ko je parlament sprejel zakon o uravnoteženju javnih financ (Zujf). Glavni razlog za ukinitev je bil prispevek k višji storilnosti oziroma višjemu bruto domačemu proizvodu (BDP) pa tudi to, da v večini evropskih držav 2. januar ni dela prost dan. Dela prost 2. januar je na koledar praznikov spet vrnila vlada Mira Cerarja leta 2018. 

Kot je pokazala naša anketa, veliki večini povsem ustreza, da je socialistični 2. januar še vedno dela prost dan, pa čeprav gre ves razviti svet ta dan v službo. Poleg Slovenije imajo tak podaljšek novega leta le še v Srbiji, Črni gori, BiH, Romuniji in na Škotskem. V večini evropskih držav je dela prost 6. januar na svete tri kralje.

FOTO: S. N.
FOTO: S. N.


Decembra le stežka uidemo večnemu vprašanju: Kje boš pa ti za silvestrovo? Čeprav vse več Slovencev silvestruje v tujini, pa bo večina naših bralcev vstop v leto 2020 pričakala doma v krogu družine in prijateljev. Kar vsak šesti anketiranec je odgovoril, da bo šel spat že pred polnočjo. Trije odstotki pa bodo v službi in bodo pazili na nas, ko bomo rajali (medicinsko osebje, policija, gostinci …).

FOTO: S. N.
FOTO: S. N.


Konec enega leta in začetek drugega je tudi čas, ko se marsikdo zazre vase in priseže, da bo z novim letom spremenil kakšno svojo ne najlepšo razvado. Skoraj vsak tretji Slovenec ima vsako leto enake zaobljube, ki pa jih nikoli ne uresniči, velika večina pa na novoletne zaobljube ne da prav nič. Drži se jih manj kot desetina sodelujočih.

FOTO: S. N.
FOTO: S. N.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije