RAZKRITE POVEZAVE

Slovenci prali evre mafijskim bossom?

Objavljeno 10. september 2015 12.52 | Posodobljeno 18. september 2015 17.22 | Piše: Irena Divković Milanović

Hrvaški dacarji razkrili povezave med firmo Gold Box in seznamom ameriške DEA za boj proti narkokartelom.

ZAGREB, LJUBLJANA – Na Hrvaškem se pere denar mogočnih narkokartelov, odmevno poroča hrvaški Jutarnji list. V središču burne afere je zagrebško podjetje Gold Box, specializirano za odkup večjih količin plemenitih kovin, ki je v zadnjih dveh letih prijavilo prihodke, večje od 40 milijonov evrov, a preiskave na Hrvaškem sploh ne bi sprožili, če ne bi številne družbe, povezane z Gold Boxom, zahtevale večmilijonskega vračila DDV. Tako so se v zgodbo vključili hrvaški davčni organi in odkrili povezave med družbami, ki so jih ustanovili slovenski državljani, in številnimi italijanskimi družbami, med katerimi se je ena od njih, Italpreziosi S. p. A., 2012. znašla tudi na črnem seznamu ameriške organizacije za boj proti narkokartelom, DEA. 
O tej zgodbi je v ponedeljek pisal Jutarnji list: »Zagrebški davčni preiskovalci so šokirani ugotovili, da so na tekočem računu enega od nadzorovanih podjetij, Gold Box, d. o. o., ki ga je ustanovilo istoimensko slovensko podjetje, od marca 2013 do konca tega leta zabeležili dobrih 63 milijonov evrov na aktivnem kontu in 62 milijonov na pasivnem, vse pa iz naslova nakupa in prodaje investicijskega zlata. S podjetjem so povezani slovenski državljani Rok Gale, Peter Brumnič in Matevž Šinkovec. Preiskava je odkrila, da je večino denarja na račun podjetja, 33 milijonov evrov, vplačala Italpreziosi, S. p. A., iz Arezza, in sicer za nakup investicijskega zlata. Z računa podjetja Gold Box, d. o. o., se je denar stekal na račune vrste drugih podjetij, registriranih na Hrvaškem, prav tako za namene trgovanja z investicijskim zlatom.«

Jankovićeva poročna priča

V aferi se pojavlja ime brata hrvaškega premiera Zorana Milanovića, o katerem smo že pisali v članku o milijonskem kreditu LHB, frankfurtske podružnice NLB, do kod bo segla preiskava hrvaškega finančnega ministra Borisa Lalovca, pa še ni znano.

Kot rečeno, naj bi v fiktivnem poslu odkupa investicijskega zlata prek Gold Boxa in hrvaške družbe Trgo zlato, d. o. o., sodelovali ustanovitelji teh podjetij, Slovenci Gale, Šinkovec, Andrej Lah in Brumnič. V aferi so omenjeni tudi prijatelj in partner brata hrvaškega premierja Krešimirja Milanovića Ante Baković in Hrvoje Čabrajič, ki je celo mož pomočnice šefa hrvaške davčne uprave Martine Čabrajič.

Če si afero pogledamo s slovenske plati, ravno tako opazimo očitne povezave s politiko. Šinkovec je poslovni partner, prijatelj in poročna priča Jureta Jankovića, njegovo ime pa je bilo omenjeno tudi v preiskavi, ki jo je SDS sprožil v povezavi z ljubljanskim županom. Spomnimo, mlajši sin Zorana Jankovića, Jure, je vodil ciprsko družbo Blue Train Investments, ki je kupovala zemljišča v Ljubljani, direktor Aziona pa je bil Šinkovec, preden je bil Azion v lasti Blue Train Investments, od 17. septembra 2009 do 11. novembra 2009, torej manj kot dva meseca. Pozneje je Azion prevzel Rezon Inženiring, ki ga je Šinkovec prevzel na svojem takratnem ljubljanskem naslovu v Ulici bratov Škofov.

Slovenca v tej aferi sta tudi Lah, nekdanji član uprave Hypo Alpe-Adria banke, in Gale z Vrhnike, ki sodeč po profilu na linkedInu zdaj živi v Riu de Janeiru, omenili pa smo ga že v članku o znanih in neznanih Slovencih, ki živijo v Braziliji. Njegova ljubljanska skupina Agros je namreč julija vlagala v podružnico Iron Cosmeticos, že marca pa je kot zasebnik na isti račun investiral tudi direktor Agrosa, Gale. Iron Cosmeticos se v Braziliji ukvarja s prodajo elektronskih in drugih pripomočkov za žensko lepoto in nego.

Z enim zaposlenim do milijonov

V prvem letu poslovanja je zagrebškemu Gold Boxu takšno raven prihodkov uspelo ustvariti z enim zaposlenim, lani pa niso imeli prijavljenega nobenega. Veliko večino prihodkov, 33,6 milijona evrov, so naredili leta 2013, lani pa so zapisali izgubo v višini 300.000 evrov. Novinarji Jutarnjega lista na naslovu niso odkrili prostorov podjetja, elektronski naslov pa je neaktiven. Podjetje ima tudi blokirane račune. 
»Sumljivo poslovanje je postalo zanimivo za hrvaški urad za odkrivanje davčnih utaj, ki v akciji sicer preiskuje več kot 40 podjetij po vsej državi, največ v Zagrebu,« so poročale Finance. Davčni preiskovalci sumijo, da je večina teh podjetij med seboj povezanih, predvsem pa, da so njihovi posli fiktivni. Za nekatere so dobili iz proračuna tudi povrnjen davek. Preiskovalci so v teh podjetjih po pisanju Jutarnjega lista ugotovili še vrsto drugih nepravilnosti in nezakonitosti.

Šinkovec je tudi lastnik in zastopnik slovenskega podjetja Gold Box. To je imelo leta 2013 za 3,5 milijona evrov prihodkov, lani pa samo še slab milijon in 30.000 evrov izgube. Podjetje je imelo konec lanskega in v začetku letošnjega 84 dni blokirane račune.

No, številne pomembne informacije pa so bile bralcem v Sloveniji in na Hrvaškem vse do zdaj povsem neznane, za skrivnostnost je morda kriva vpletenost ljudi z veliko politično močjo v obeh državah – samo za primer omenimo podatek, da niti Jutarnji list ne omenja, da je Krešimir Milanović brat hrvaškega premiera.

Ljubljanski Gold Box je januarja 2013 na Hrvaškem ustanovil istoimensko podjetje s skoraj 400.000 evri temeljnega kapitala. Prvi zakoniti zastopniki so bili Šinkovec, Lah in Brumnič. Konec 2013. se je trojica vpisala v sodni register kot lastnica, istega leta pa so registrirali Gold Box kot blagovno znamko. Družba je tako kakor Šinkovec večkrat zamenjala naslov; denimo, Šinkovec se je enkrat prijavil z ljubljanskim naslovom, pri registraciji druge hrvaške družbe pa je navedel naslov v Kranjski Gori. Šinkovec je na Hrvaškem posloval tudi prek družbe Zlato trgovina, d. o. o., na umaškem naslovu.

Zanimivo je, da je bil v hrvaškem sodnem registru vpisan ne le z različnima naslovoma, temveč tudi z različnima osebnima identifikacijskima številkama; če ne bi bila v družbi Zlato trgovina, d. o. o., kot zastopnica vpisana zakonska partnerica Nataša, bi lahko utemeljeno sumili, da sploh ne gre za isto osebo. Poudarimo, da je imela ta družba sprva fantomskega ustanovitelja, ciprski JPPM Aurum Ltd. iz Nikozije, podjetje pa je v Sloveniji registrirano kot trgovina na debelo s kovinami in rudninami, a z drugim naslovom v Nikoziji. Tudi slovenski Gold Box je kakor hrvaški pogosto menjal ustanovitelja: po Ajpesovih podatkih je zdajšnji lastnik in zastopnik Šinkovec, a so bili prej vpisani tudi Gale, Lah in celo Gold Box iz BiH.

Vila v elitnem letovišču

V avstrijskem Celovcu so Šinkovec, Gale in Brumnič 2013. ustanovili MBA Metals GmbH za trgovino z zlatom, srebrom in plemenitimi kovinami. Gale in Brumnič sta 2015. ustanovila Turn & Limitd v londonski vili, Gale pa je v angleški register prijavil slovenski naslov, čeprav se na družabnih omrežjih predstavlja kot Brazilec, kar potrjuje tudi brazilski sodni register, pojasnimo, že večkrat se je znašel na zatožni klopi. Nekoč ga je, denimo, tožila banka HSBC, a je primer zastaral. Gale je registriral tudi blagovno znamko Iron Cosmeticos za območje EU, zaščitil pa jo je tudi v Braziliji.

Da ima ekipa, ki jo hrvaška davčna uprava bremeni večmilijonskega fiktivnega posla, pomembne povezave, dokazuje tudi Brumničeva zgodba, ki je na Hrvaškem prijavil isti ljubljanski naslov kakor Tatjana Brumnič Smrekar, v. d. direktorice Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, ki je 40-odstotna lastnica Loterije Slovenija, zdaj pa je poslovna sekretarka Zavoda invalidskih podjetij Slovenije.

Da se v tem poslu z zlatom, za katerega se bo še pokazalo, ali je bil fiktiven in ali se bodo v zgodbo vpletli tudi mednarodni preiskovalci narkokartelov, vrtijo milijoni tudi na zasebnih računih, potrjuje naslednji podatek: v umaškem elitnem letovišču Lovrečica se je Šinkovec podpisal kot lastnik pod vilo, ki velja za kulturni spomenik, julija 2014 pa je lastništvo prepisal na ženo Natašo. Hrvaški telefonski imenik razkriva, da ima Šinkovec tam še en naslov, in to na eni najprivlačnejših lokacij v Umagu.


18. 9. 2015 Objavljamo zahtevo za popravek »Neodvisnost Tatjane Brumnić Smrekar«

»V številki Slovenskih novic z dne 10. 9. 2015 je bil na tretji strani objavljen članek »Slovenci prali evre mafijskim bossom?«. V predzadnjem odstavku navedenega članka je omenjeno ime Tatjane Brumnić Smrekar, domnevna povezava omenjene in Petra Brumnića pa je predstavljena kot dokaz, da naj bi imela, kot je navedeno v obravnavanem delu članka »ekipa, ki jo hrvaška davčna uprava bremeni večmilijonskega fiktivnega posla, pomembne povezave«.

Tatjana Brumnić Smrekar je mati Petra Brumnića, vendar ni v ničemer povezana s poklicnim oz. poslovnim udejstvovanjem svojega sina. V obdobju od 11. 10. 2011 do 31. 12. 2011 je bila v. d. direktorice Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, od 31. 12. 2011 pa te funkcije več ne opravlja. Njena funkcija poslovodne sekretarke Zavoda invalidskih podjetij Slovenije ni v ničemer, niti neposredno niti posredno povezana s poklicnim in poslovnim udejstvovanjem Petra Brumnića.«
 

 

Deli s prijatelji