Odpotovali na počitnice, pristojni besni: To je neodgovorno

Od države pričakujejo, da jih bo reševala, pravi zunanji minister. Andrej Šter se sprašuje, kako lahko ljudje v teh razmerah potujejo.
Fotografija: Letalski potniški promet v Sloveniji se je ustavil, kmalu se bo ustavil tudi v EU. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Letalski potniški promet v Sloveniji se je ustavil, kmalu se bo ustavil tudi v EU. FOTO: Dejan Javornik

Od polnoči velja prepoved opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Za letalski promet znotraj EU bo v veljavi do 30. marca, za prevoze v države nečlanice EU in iz njih pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet. Slovensko zunanje ministrstvo že nekaj časa odsvetuje potovanja v najbolj tvegane države, zadnjih nekaj dni pa povsem odsvetuje potovanja kamor koli iz države.
 
Preberite tudi:
Testirajo zdravilo za covid 19, tudi v Sloveniji bi ga kmalu lahko​
Trgovine in banke spreminjajo delovni čas, trgovci pripravljeni na nadzorovan vstop

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. FOTO: Voranc Vogel
Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. FOTO: Voranc Vogel
Kljub temu nekateri tega ne upoštevajo. Večje skupine slovenskih turistov so odpotovale v tujino. Ena skupina po podatkih RTV Slovenija v nedeljo na Tenerife, skupina 160 ljudi pa v petek v Turčijo.

»Zdaj so v veliki negotovosti, ker ni jasno, ali bo mogoče ali ne pripeljati čarter nazaj v Slovenijo. Postavlja se nam vprašanje, kako je mogoče, da ljudje še kar odhajajo pri popolnoma nejasnih pogojih potovanja,« je to na RTV Slovenija komentiral vidno razburjen Andrej Šter, vodja konzularne službe na MZZ. Ustavitev potniškega letalskega prometa je za danes ali jutri namreč napovedala tudi Evropska unija.

Tistim, ki so v tujini, na MZZ svetujejo, naj se natančno podučijo, kakšen bi bil potek njihove vrnitve v domovino. Če ugotovijo, da bi bili v tvegani situaciji, da bi obtičali na letališču, ki ni najbolj varno, ali v drugih razmerah, jim svetujejo, da razmislijo in morda ostanejo, kjer so, če tam nimajo težav. Šter je povedal, da trenutno vedo za okoli 90 Slovencev, ki so v tujini in bi radi prišli domov. Po njegovih ocenah bi bilo takih Slovencev lahko še več, tudi do trikrat toliko.
 
Preberite tudi:
V 20 točkah razloženo, kaj v resnici pomeni, da moramo ostati doma

Zunanji minister Anže Logar je za Odmeve izrazil začudenje, da se kdo v takih razmerah odloči za potovanje, in presenečenje, da se posamezne agencije odločajo za take pakete, »kar je neodgovorno, na koncu pa pričakujejo od države, da bo poskrbela, da bodo ti ljudje prišli nazaj. Vsakemu polagam na srce: ne odhajajte v tujino, ostanite doma. Upoštevajte vsa navodila, ki jih vladni krizni štab posreduje javnosti. Naša konzularna mreža ima zadnje dni veliko dela, delajo po 24 ur na dan v turnusu. Res se trudijo, da se pomagajo državljankam in državljanom vrniti v Slovenijo. Treba pa je opozoriti, da se letališča zapirajo kot po tekočem traku, in kmalu to dejansko ne bo več mogoče. V tem primeru bo treba bodisi najti kakšno drugo kopensko varianto, če bo to sploh mogoče, v nasprotnem pa bomo reševali primer za primerom. Absolutno odsvetujem kakršna koli potovanja. Ne vidim razloga, zakaj bi kdo potoval, razen če rešuje življenja,« je še dodal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije