Slovenci navdušeni nad novostjo, naval povzročil težave

Do ponedeljka skoraj 3.400 unovčenih bonov.
Fotografija: Namen bonov je zagon slovenskega turizma. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Namen bonov je zagon slovenskega turizma. FOTO: Jure Eržen, Delo

Prebivalci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so prejeli turistične bone, so od petka do nedelje zvečer unovčili 1.982 bonov, do ponedeljka do 16. ure pa je bilo pri ponudnikih unovčenih že 3.394 bonov v skupnem znesku nekaj več kot 424 tisoč evrov.

»Čez vikend je v določenih trenutkih prihajalo do manjših tehničnih težav, kot so težave z iskalnikom in težave z unovčevanjem že rezerviranih bonov, ki pa so jih naši informatiki sproti odpravljali. Ves čas so bili uslužbenci Finančne uprave RS (Furs) tudi v stiku s ponudniki,« so dodali.
 
Preberite tudi:

Vse na enem mestu, kar morate vedeti o turističnih bonih



Od petka, ko je bilo mogoče bone prvič koristiti, do nedelje do 23. ure je bilo ob unovčitvah po podatkih Fursa opravljenih še 1.936 dodatnih rezervacij bonov. To pomeni, da je receptor ob prihodu gosta v nastanitev v receptorski portal za unovčevanje bonov vnesel podatke, kdo ga bo koristil in v kakšni višini, s čimer so se rezervirala sredstva. Tako ponudnik nastanitvenih zmogljivosti zagotovi, da ima njegov gost na bonu dovolj sredstev za plačilo v želeni višini, prepreči pa se tudi morebitne goljufije, ko bi, denimo, isti bon hkrati poskusil s potrdilom prvotnega upravičenca o prenosu unovčiti nekdo drug.

Bon se unovči, ko se gost odjavi iz nastanitve oziroma ko mu ponudnik namestitve izstavi račun.

Unovčljivi do konca leta

Pogled v mobilno aplikacijo. FOTO: posnetek zaslona
Pogled v mobilno aplikacijo. FOTO: posnetek zaslona
Turistični boni, za katere bo država skupaj namenila 345 milijonov evrov, so eden od nosilnih ukrepov iz tretjega protikoronskega paketa, ki ga je državni zbor sprejel konec maja. Prejeli so jih vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 13. marec 2020, in sicer rojeni do vključno leta 2002 v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov. Vpogled v stanje bona je mogoč prek mobilne aplikacije eDavki. Unovčljivi so do 31. decembra letos.

Bone, ki so deljivi in jih je mogoče unovčiti v večkratnem znesku, je mogoče za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji koristiti do konca leta. Bona ni treba unovčiti v enkratnem znesku, torej lahko znesek, ki vam pripada, v primeru nižje cene, kot je vrednost bona, uporabite za več bivanj. Bon je mogoče prenesti med sorodniki, zakonci in partnerji in sicer ga je mogoče prenesti le enkrat ter v celotni vrednosti. Izplačilo bona v denarju ni mogoče.

Preverite, ali sprejemajo bone

Na tržnem inšpektoratu, ki je pristojen za nadzor nad ponudniki storitev, uporabnikom svetujejo, da pred rezervacijo oziroma odhodom preverijo, ali izbran nastanitveni obrat tovrstne bone sploh sprejema. Na dan prihoda je treba ob prijavi seznaniti ponudnika, da boste za opravljeno storitev unovčili bon. Prav tako svetujejo, da pred odločitvijo o rezervaciji preverite tudi ceno. Nastanitveni obrat namreč v primeru plačila storitve z bonom za istovrstno storitev ne sme zaračunavati višje cene kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije