PONEKOD SO JIH ZAVRAČALI

Slovenci množično na Hrvaško, mnogi besni: To je norčevanje iz ljudi

Lastnikov nepremičnin, ki so imeli v avtomobilu tudi družinske člane, čez mejo niso spustili.
Fotografija: Mejni prehod Obrežje. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Mejni prehod Obrežje. FOTO: Voranc Vogel

V petek zvečer je bilo na mejnih prehodih s Hrvaško opaziti precejšnjo gnečo. Mnogi Slovenci, ki so želeli prečkati mejo, pa so tam doživeli hladno prho, saj so se morali obrniti. Po poročanju facebook strani Avtokampi.si na mejnem prehodu Jelšane policisti niso spuščali čez mejo lastnikov nepremičnin in prikolic, kjer so bili v vozilu tudi ožji družinski člani. Sklicevali naj bi se na vladni odlok, kjer piše, da izjema vzdrževanja nepremičnine velja za posameznika.

»Vendar minister je rekel, da izjeme veljajo podobno kot spomladi, ko je vse veljalo za ožjo družino. Enako je tudi na sosednjem prehodu Novokračine, drugod pa za zdaj ni bilo takih težav,« so še zapisali.

Pod objavo so se oglasili številni komentatorji, ki z družino niso smeli prečkati meje, medtem ko na nekaterih mejnih prehodih družine težav niso imele. »Na Dragonji pred dvema urama nihče nič vprašal, kam in zakaj,« je zapisala ena od uporabnic. Policist na Sečovljah naj bi prav tako eni družini, ki je imela pripeto počitniško prikolico, le zaželel srečno vožnjo. Kot je razvidno s posnetka, ki ga je pripela druga uporabnica, je bila na mejnem prehodu Novokračine dolga kolona vozil, večje število vozil pa naj bi se po navodilih policistov kasneje tam obrnilo.

Na Novokračinah so ga obrnili, na Starodu spustili čez

Dvojna merila, ki naj bi jih imeli slovenski policisti na meji, so razjezila tudi Slovenca, ki se je za vikend s partnerico odpravil na Hrvaško. »To, kar se je včeraj dogajalo na mejnih prehodih, je totalni idiotizem. Kako lahko imajo tako dvojna merila? Na mejnem prehodu Novokračine sva s punco čakala 1,5 ure, nato pa so naju kljub vsem papirjem o lastništvu in pooblastilu staršev, da greva na njihovo nepremičnino, zavrnili. Nato sva se odpeljala do mejnega prehoda Starod, kjer je prehod meje potekal povsem normalno. To je eno samo norčevanje in za****vanje ljudi,« je zapisal.

Izjeme ne veljajo za sopotnike v vozilu

Vprašanja, ali smejo čez mejo le lastniki parcel in nepremičnin ali tudi njihove družine, smo naslovili na policijo in Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

Generalna policijska uprava pojasnjuje, da policisti v primeru, da ob preverjanju osebe ob prehodu meje ugotovijo, da oseba, ki prebiva na območju t. i. rdeče statistične regije, ne izpolnjuje ene od 11 izjem iz tretjega člena odloka, ki izjemoma dovoljuje prehajanje iz rdeče statistične regije, takšno osebo opozorijo, na dosledno spoštovanje določb odloka. Če oseba izpolnjuje pogoje za prestop meje, ni zakonske osnove, da se osebi ne dovoli izstopa iz države. »Seveda pa bo pri tem, če oseba vseeno zapušča regijo, brez izjem iz odloka, policist tovrstno kršitev naznanil Zdravstvenemu inšpektoratu Republike Slovenije, da izpelje ustrezen prekrškovni postopek. Izjema iz odloka velja le za osebo, ki izpolnjuje pogojem in ne tudi za ostale sopotnike v vozilu niti ne ožje družinske člane,« so zapisali v odgovoru.

Prehajanje iz rdeče regije le za lastnike nepremičnin z ustreznim dokazilom

V nasprotnem primeru bi po besedah policije odlok to posebej predpisoval, tako kot so navedene izjeme pri nekaterih ostalih odlokih (npr. odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid 19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije). Vseeno pa so policistom glede na prvi dan veljave odloka posredovali mnenje oziroma priporočilo, da policisti prvič osebe opozorijo in hkrati obvestijo, da bo policija v prihodnje tovrstno kršitev odloka naznanila Zdravstvenemu inšpektoratu Republike Slovenije, da izpelje ustrezen prekrškovni postopek. Lastnik nepremičnine v tujini, ki ima prebivališče v t. i. rdeči regiji, tako lahko prehaja iz rdeče regije le v primeru, da bo na svojem objektu ali zemljišču izvajal vzdrževalna dela ali sezonska opravila. Izjema velja le za lastnika, ki to lahko dokaže z ustreznim dokazilom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije