Slovenci množično kršijo karanteno? Ne odpirajo vrat, navajajo napačne podatke...

Zdravstveni inšpektorji so naleteli na kopico težav.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Gettyimages

Vladni govornik Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci opozoril na nekatere težave pri nadzorovanju upoštevanja odločb o karanteni.

V torek so zdravstveni inšpektorji izvedli 446 nadzorov; 372 oseb je bilo na naslovu, ki je zapisan na karantenski odločbi, v šestih primerih oseba nadzora ni bila na lokaciji, v petih primerih dostop do zasebnega zemljišča ni bil možen kljub pomoči policije.
 

Preberite tudi: Vlada zaostruje ukrepe, to je sporočil minister Gantar



Simbolična fotografija. FOTO: Gettyimages
Simbolična fotografija. FOTO: Gettyimages
Najbolj skrb vzbujajoče je, da se je v 18 primerih izkazalo, da je navedeni naslov napačen. To je resen problem, je poudaril Kacin. V 18 primerih oseba ni odprla vrat, čeprav je bila prisotna policija. Vlada je bila s tem danes seznanjena, zato se je tudi odločila za nekatere dodatne ukrepe.

V 28 primerih osebe ni bilo mogoče najti, ker je šlo za večstanovanjski objekt, številka stanovanja pa ni bila znana. Domneva se, da je šlo za podnajemnike, zato je bilo dogovorjeno, da se izdajatelji odločb (MZ) opozorijo, da naj dobijo natančne podatke. Zaradi tega je pomembno tudi, da dobijo telefonsko številko.

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je dejal, da bodo poskušali že na mejnem prehodu dobiti še dodatne podatke, ki bodo omogočali, da bo do inšpekcijskega nadzora prihajalo uspešno. V najslabšem primeru pa lahko ravnanje osebe, ki ji je odrejena karantena, preseže mejo tega, čemur rečemo sum kaznivega dejanja – takrat ukrepa policija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije