DOPUST

Slovenci letijo v Grčijo

Konzorcij turističnih agencij potuje na deset grških otokov. Zanimanja vse več, Grčija se je izkazala z ukrepi.
Fotografija: Ljubljansko letališče bo letos okusilo veliko manj turizma. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Ljubljansko letališče bo letos okusilo veliko manj turizma. FOTO: Jure Eržen

Hrvaškemu turizmu koronakriza ne prizanaša: kot smo že pisali, se na nogah dobro drži le Istra, v Dalmaciji pa vlada klavrno vzdušje. Dubrovniku, ki še kar sameva, bo morda pomagala poteza konzorcija turističnih agencij Palma, Kompas in Relax, ki so z letalskim prevoznikom Trade Air omogočile prevoz slovenskim potnikom v dalmatinski biser in pa na deset grških otokov.
 

Varnost je na prvem mestu


Čarterski poleti so poživili tudi ljubljansko letališče Jožeta Pučnika, v Grčiji pa trenutno uživa že več kot tisoč Slovencev. Kot poroča STA, povpraševanje po dopustovanju v Grčiji med našimi državljani dosega od 30 do 40 odstotkov deleža preteklega leta; polovica je takšnih, ki so počitnice rezervirali že pred pandemijo, preostali pa so to storili v zadnjem trenutku.

Ljubljansko letališče bo letos okusilo veliko manj turizma. FOTO: Jure Eržen
Ljubljansko letališče bo letos okusilo veliko manj turizma. FOTO: Jure Eržen
Na voljo so tudi poleti v Dubrovnik, avgusta bodo, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale, na seznam dodali Turčijo in Egipt, jeseni pa še Jordanijo, Gruzijo, Maroko in druge destinacije. Kot zagotavljajo ponudniki, je varnost prioriteta, Grčija pa si je z ustreznimi ukrepi in organiziranim pristopom pridobila zaupanje številnih tujih državljanov, med katerimi je zdaj destinacija številka ena. Protokol se seveda začne že doma z razkuževanjem in uporabo mask, ki so obvezne tudi na letalih, ob prihodu v Grčijo pa nekatere potnike naključno testirajo na morebitno okužbo z novim koronavirusom; ob potrjeni okužbi bi potnika premestili v bolnišnico ali poseben covid hotel.


Kot rečeno, je turizem končno le poživil tudi brniško letališče, kjer ugotavljajo slabo zasedenost letal, letos pričakujejo le 30 odstotkov načrtovanega prometa. V okviru konzorcija turističnih agencij pa nameravajo z letalom, ki je bazirano na brniškem letališču, zagotavljati povezljivost Slovenije še naprej, ne le v poletnem času, temveč tudi pozimi, še poroča STA, in s tem nadomestiti čarterske polete, ki jih je v preteklosti večinoma opravljala Adria Airways.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije