KORONAVIRUS

Janša pojasnil, kdo bo financiral razkuževanje, in napovedal veliko preizkušnjo (V ŽIVO)

Premier napovedal nove omejitve gibanja, več bo znano po 20. uri, ko bo ukrepe predvidoma razkril notranji minister Hojs.
Fotografija: Premier Janša je zatrdil, da bodo občine dobile povrnjen denar, namenjen boju proti koronavirusu. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Premier Janša je zatrdil, da bodo občine dobile povrnjen denar, namenjen boju proti koronavirusu. FOTO: Zaslonski posnetek

Predlog zakona in ukrepe na novinarski tiskovni konferenci predstavljajo predsednik vlade Janez Janša, kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, obrambni minister Matej Tonin in finančni minister Andrej Šircelj


 
Preberite tudi: 
Vlada odločila: preverite, ali ste upravičeni do kriznega dodatka

​Tiskovno konferenco smo spremljali iz minute v minuto.

18.04 Plače ministrov se niso zvišale, tudi državnih sekretarjev ne v primerjavi s prejšnjo vlado. Ta novica, nekateri bi rekli 'fake news', se je prijela, čas je, da se s tem neha, je dejal Jelko Kacin.

18.01 Šircelj je povedal, da bo glavnina financiranja ukrepov iz Evrope, deloma iz evropskih institucij, ki dajejo denar na trg. Prejšnji teden se je Slovenija zadolžila za 1,1 milijarde, in sicer po obrestni meri 0,7-odstotka za 9-letno in 0,27 odstotka za triletno obveznico. Na vprašanje, ali bodo vsi funkcionarji, ki so si znižali plače za 30 odstotkov, deležni dodatka za delo v rizičnih razmerah in bodo tako imeli 35 odstotkov višje plače kot sedaj, je odgovoril: »Ne, mislim, da dodatka za delo ne, ker so plače funkcionarjev več kot trikratnik povprečne plače. Če pa bi do tega prišlo, bom jaz osebno to dal za donacijo.«

17.56 Zaščitnih sredstev imamo vsaj za teden dni naprej in kar nekaj podpisanih pogodb. V realizaciji imamo kar nekaj količin za državne rezerve in bolnišnice po Sloveniji. Zaščitna sredstva se tudi že proizvajajo doma, je povedal Počivalšek.

17.54 Janša je dejal, da policija nima pooblastil za vstopanje v stanovanja, megazakonski paket pa predlaga, da bi bilo možno spremljati gibanje tistih, ki se ne odločijo za karanteno, ampak za lastno karanteno, a bi bilo to možno le z njihovo privolitvijo.

17.52 Glede razkuževanja večstanovanjskih stavb je Janša poudaril, da je najpomembnejše, da to poteka, da ne bodo ljudje potem umirali v prepolnih bolnišnicah. Zalog je zagotovo še nekaj za nekaj dni, potem pa bo posredovala civilna zaščita iz svojih zalog. Državni proračun bo povrnil vse upravičene stroške; če se drugje ne bo našlo nekaj evrov za razkuževanje večstanovanjskih stavb, se bo pač tukaj.

17.46 Šircelj je povedal, da tri milijarde vreden paket velja za dva meseca. Gospodarstvo bo oproščeno plačila akontacij davkov od dohodkov pravnih oseb in akontacij dohodnine. Samostojni podjetniki bodo oproščeni plačila akontacij davka iz dejavnosti. Vse to z namenom, da se gospodarstvo obdrži.



17.35 Hrane v Sloveniji ne primanjkuje, a je dostop do nje omejen, je delala Pivčeva in dodala, da so nekateri šele sedaj doumeli, kako pomembna je samooskrba s hrano, ki je strateška dobrina. Ponovila je, da bo solidarnostni dodatek zajel vse upokojence s pokojnino do 700 evrov. Upokojenci s pokojnino do 500 evrov prejmejo enkratni solidarnosti dodatek 300 evrov. Tisti s pokojnino 500 do 600 evrov prejmejo 230 evrov, s 600 do 700 evrov pa 130 evrov. Upokojence je pozvala, naj, ko bodo izplačane pokojnine, ne gredo množično na pošte in banke, ampak le, če je res nujno.

Ukrepe so predstavili predsedniki koalicijskih strank in finančni minister Šircelj. FOTO: Jure Eržen, Delo
Ukrepe so predstavili predsedniki koalicijskih strank in finančni minister Šircelj. FOTO: Jure Eržen, Delo
17.27
Obrambni minister Tonin je ponovil, da bodo samostojni podjetniki prejeli univerzalni temeljni dohodek v višini 700 evrov, skupaj z odpisom prispevkov torej 1.100 evrov. Izpostavil je trgovke, ki vsem zagotavljajo, da vsi lahko še vedno normalno jemo.
Dodatne pakete pomoči bodo dobile velike družine. S tremi otroci bodo dobili dodatnih 100 evrov (skupaj 500 evrov). Študentje dobijo krizni dodatek v višini 150 evrov, enako najšibkejši.
Izrazil je žalost, da nekateri strašijo, da bo Slovenska vojska (SV) prišla na ulice. Ne dovolim, da se straši s SV. Vojsko gradijo naši prijatelji, sosedje, domoljubi, ki služijo domovini, Ta vojska je postavila temelje in obranila samostojnost Slovenije. Ta vojska pomaga vsakodnevno v naravnih nesrečah. Pomagala bo tudi v tej nesreči, seveda na podlagi zakonov. SV bo služila domovini in naredila vse, da to krizo čim lažje preživimo. ​

17.20 Gospodarski minister Počivalšek je sporočil, da želijo ohraniti vsa podjetja in delovna mesta ter tudi samozaposlenim zagotoviti finančno pomoč in oporo, da lažje prebrodijo krizo. Z ukrepi niso pozabili nikogar, je zatrdil. ​Delodajalci bodo oproščeni plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje aprila in maja za tiste zaposlene, ki delajo. To bo v celoti pokrila država. Želijo stimulirate zaposlene, ki delajo, z mesečnim kriznim dodatkom v višini 200 evrov, je napovedal. Država bo v celoti pokrila nadomestilo za čakanje na delo za delavce, to je 80 odstotkov delavčeve plače. Samozaposlenim, enoosebnim gospodarskim družbam in kmetom bodo omogočili izredno finančno pomoč v obliki trimesečnega temeljnega dohodka. Prejeli bodo 350 evrov za marec, za april in maj pa vsakič 700 evrov. Do pomoči bodo upravičeni le tisti, ki ne morejo opravljati dejavnosti oziroma jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, je poudaril. ​Zaključil je z besedami: »Ko bo epidemije konec, bomo imeli eno izkušnjo več. Upam, da bo to podoben spomin, kot spomin na čas osamosvojitve: skupaj smo zmogli. Tokratni sovražnik ni sovražnik le levim ali le desnim, premagamo ga lahko le skupaj.«

17.15 Ob 20. uri bo notranji minister Aleš Hojs predstavil paket zaostritve gibanja.

17.11 Ugodna znamenja glede spoštovanja ukrepov so se nekoliko zameglila preko zadnjega vikenda zaradi kršitev. Janša je opozoril, da najtežje obdobje šele prihaja. V naslednjih tednih bomo na preizkušnji. Napovedal je zaostritev gibanja in poudaril, da tudi to ne bo pomagalo, če se to ne bo upoštevalo. »Bodimo solidarni tudi do najbolj izpostavljenih,« je pozval Janša. Zahvalil se je vsem prostovoljcem in za predloge, ki so jih dobili za omejitve posledic kot tudi za boj proti širitvi virusa. Na površino je prišla velikanska pripravljenost stotisočev, da pomagajo bližnjim, zato vemo, da znamo in zmoremo več in zato bomo v spopadu z epidemijo uspešni, je dodal in vsem zaželel, da ostanejo zdravi.

17.10 Vlada se je odločila, da ne bomo nikogar pozabili. Tudi če kakšni primeri niso zajeti v tem prvem megazakonu, bomo zadeve reševali v okviru ali pa s paketom številka 2. Če bo kdo v smislu tega našel kakšno praznino, njegov problem pa je izpuščen, je za to čas in prostor v paketu številka 2, je zatrdil premier.

17.06 Ničesar podobnega nikoli doslej še ni bilo na seji kakšne slovenske vlade ali seji DZ, je o paketu zakonov povedal premier Janša. Napovedal je, da jih večina velja od 1. aprila do 31. maja, nekateri bodo veljali za nazaj od razglasitve epidemije, to je 11. marca. Paket je namenjen reševanju življenj, zdravja in ohranjanju drugih vitalnih kapacitet države, kot so gospodarstvo, javne storitve, šolstvo, znanost, kultura ... Posegamo na številna področja, da bomo kot družba lahko funkcionirali tudi po koncu epidemije, je pojasnil Janša. Ok​virno je predstavil paket zakonov, ki bodo zamrznili Slovenijo. Več si lahko preberete tukaj: Vlada odločila: preverite, ali ste upravičeni do kriznega dodatkaSlovenskim občinam, ki so bolje delujoči del sistema, bodo stroški povrnjeni iz proračuna, na drugem pa imamo birokratski aparat, ki ni dorasel času, je poudaril.



17.03 Uradni govornik vlade je napovedal, da bo ob 20. uri sledila še ena tiskovna konferenca. 
»Nedopustno, neodgovorno in brezbrižno je obnašanje, kot smo mu bili priča konec tedna. Ukrepe nismo sprejeli za dodatno druženje in športne aktivnosti ampak za zajezitev krize, da se zdravstvo pripravi na vrhunec krize, ki ga pričakujemo v naslednjih tednih,« je povedal.

Vlada je izrazila upanje, da bo državni zbor (DZ) zakonodajo obravnaval na nujni seji v začetku prihodnjega tedna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije