BODO MORALI V KARANTENO?

Šest slovenskih turistov lahko še 28 dni prenaša virus (FOTO)

Objavljeno 20. februar 2020 07.19 | Posodobljeno 20. februar 2020 07.37 | Piše: Gordana Stojiljković

V domovino bodo konec tedna prispeli z Italijani, na Brniku jih bodo temeljito pregledali.

Križarjenje okoli Japonske, Hongkonga, Vietnama in Tajvana se je končalo z ujetostjo v karanteni. FOTO: Wikipedija
Šest slovenskih potnikov z ladje za križarjenje Diamond Princess se bo predvidoma v Evropo vrnilo skupaj z drugimi Evropejci. Zunanje ministrstvo se je namreč z evropskimi partnerji dogovorilo za skupni prevoz potnikov iz držav, ki bodo predvidoma iz Japonske prileteli do konca tedna. Glavna partnerica pri organizaciji skupnega prevoza državljanov EU naj bi bila Italija. Skupaj pa naj bi proti stari celini poleteli še državljani Nemčije, Hrvaške, Romunije in Grčije. Med šestimi Slovenci na Diamond Princess sta dva s Primorske, štirje pa iz Slovenj Gradca. Tamkajšnja občina je sporočila, da jim je v primeru kakršnih koli logističnih ali drugih težav pripravljena priskočiti na pomoč. Slovence naj bi ob prihodu v domovino pričakala posebna ekipa zdravstvenih delavcev pa tudi na letalu na poti v Slovenijo naj bi jih spremljal infektolog. Po končanih testih na Brniku, kar traja približno tri ure, se bodo odločili, ali je morda potrebna še nadaljnja karantena.

Prvi potniki so se že izkrcali

image
Zakonca Matjaž in Lilijana Duler sta sprejela aranžma potovanja s križarko, na katero sta sicer sprva namerevala Matjažev brat Tomaž in njegova žena Alenka. FOTO: Družinski arhiv
Na celinski Kitajski so zaradi novega koronavirusa samo v sredo zabeležili 98 novih smrtnih žrtev, od tega 93 v provinci Hubei, epicentru epidemije. Do zdaj so umrli 2004 ljudje, medtem ko je po informacijah kitajske oblasti okuženih najmanj 74.000 ljudi. Zunaj celinske Kitajske je virus do zdaj zahteval šest smrtnih žrtev, in sicer v Hongkongu, na Filipinih, Japonskem, Tajvanu in v Franciji. Daleč največ okuženih zunaj države je na križarki Diamond Princess, ki je od začetka februarja v karanteni v Jokohami na Japonskem – okužilo se je namreč 621 potnikov. Naši državljani so za zdaj dobro. A, kot smo izvedeli, štirje med njimi še vedno nestrpno pričakujejo rezultate vnovičnega testiranja na virus covid-19, dva sta negativna. Kot je znano, so nekatere države že poskrbele za svoje državljane tako, da so ponje poslale posebno letalo. Tako so to že storile ZDA, podobno nameravajo storiti Južna Koreja, Kanada, Avstralija in Izrael pa tudi Italija. Japonske oblasti so sporočile, da so testirali vse potnike in člane posadke in da se bodo lahko tisti, pri katerih bo test negativen, izkrcali. Približno 500 potnikov, ki na testu niso bili pozitivni, je včeraj ladjo zapustilo, izkrcavanje pa naj bi trajalo vse do petka. Najdlje bodo morali na krovu ostati tisti, ki so imeli stik s komer koli okuženim.

17 dni so že potniki v karanteni.

Američani s posebnim letalom

Zakaj ni Slovenija samostojno poskrbela za prevoz slovenskih državljanov, pa se sprašuje tudi Milan Kovač, slovenski arhitekt, ki je z enim od slovenskih zakonskih parov – gre za Matjaža in Lilijano Duler s Koroške – »ne le poslovno, temveč tudi prijateljsko povezan že več kot 30 let«. »Poslala sta mi mejl, pravita, da sta dobro in da pričakujeta, da čim prej prideta domov,« je povedal Kovač. Ko nam je zaupal, je v skrbi za prijatelje poklical na ministrstvo za zunanje zadeve oziroma vodjo konzularne službe Andreja Štera, a ker je ta na dopustu, je govoril z njegovo namestnico. »Ko sem jo vprašal, kako je z vrnitvijo Slovencev, je dejala, da je to stvar turistične agencije, ki bo poskrbela za vrnitev s komercialnim javnim letalskim prometom, kaj se bo zgodilo z njimi po vrnitvi v Slovenijo, pa ni vedela, še več, povedala je, da to ni stvar ministrstva za zunanje zadeve, temveč ministrstva za zdravje,« je povedal Kovač. Dodaja tudi, glede na oddaje na CNN, da ga skrbi, saj se lahko tudi po 28 dneh karantene zgodi, da navidezno zdrava oseba še vedno nevede prenaša virus.

image
Arhitekta Milana Kovača skrbi zdravje prijatelja in sodelavca Matjaža Dulerja in njegove žene. FOTO: Mavric Pivk/delo

Ni infrastrukture za izolacijo

Verjetno je tudi zato parlamentarni odbor za zdravstvo na zahtevo SDS na nujni seji obravnaval pripravljenost Slovenije na novi koronavirus. V UKC Ljubljana so namreč opozorili, da bi nekaj bolnikov s tem virusom na infekcijski kliniki lahko oskrbeli, zapletlo pa bi se pri množičnem izbruhu, sploh ker, kot je opozorila predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc, v državi ni primerne infrastrukture za izolacijo bolnikov s hudo nalezljivo boleznijo. »Z vsemi našimi potniki smo v nenehnem stiku, večkrat na dan, tudi z veleposlaništvom v Tokiu in samim ladjarjem. Mi jih lahko spravimo na komercialni let, imamo tudi že vse mogoče rezervacije, pa vendar nismo prepričani, ali je to prava pot, saj lahko nastanejo komplikacije. Brez ministrstva sami ne moremo nič,« so nam zaupali v agenciji, prek katere je šesterica odšla na križarjenje in ki je bila tista, ki je naše veleposlaništvo o izbruhu koronavirusa na ladji obvestila. 
Deli s prijatelji