V VATIKANU

Slovenca okrasila tudi papežev balkon

Objavljeno 27. december 2016 11.44 | Posodobljeno 27. december 2016 11.45 | Piše: Primož Hieng

Sabina Šegula in Peter Ribič sodelovala pri krasitvi bazilike sv. Petra.

Trenutek Petra Ribiča za razmislek. Foto Arhiv Sabine Šegula

LJUBLJANA Dr. Sabina Šegula, priznana slovenska floristka, in Peter Ribič, strokovnjak za hortikulturo, sodelavca Biotehniškega centra Naklo, sta letošnji božič, predvsem pa čas pred praznikom preživela drugače kot večina ljudi. Kot edina Slovenca sta tudi tokrat sodelovala pri božični krasitvi bazilike sv. Petra v Vatikanu. Med drugim sta s cvetjem in zelenjem okrasila balkon, s katerega papež podeli blagoslov Urbi et orbi, pozdrav mestu in svetu.

Najprej so z italijansko floristko Danielo Canu in s še petimi vrtnarji napravili osnove za dekoracijo ambona, prostora, kjer se bere berilo, pa za Berninijeve stebre, ograjo pred kripto in dekoracijo glavnega oltarja. Čisto na koncu so že v baziliki zaradi njihove krhkosti dodali še orhideje dendrobium.

Delo je naporno, saj sta dr. Sabina Šegula in Peter Ribič s preostalimi samo za podlage potrebovala dva dneva: »Kar 80 dolžinskih metrov gob smo morali zakriti z vejicami srebrne nordijske jelke. Vsako vejico je bilo treba na spodnjem delu osmukati, in ko smo jo zabodli v gobo za sveže cvetje, smo jo odrezali poševno. Tako prikrajšana vejica se ne obrača, saj se pecelj zagozdi. V primeru ravnega reza se vejica obrača in podlaga ni trdna. Poleg pozlačenega evkaliptusa smo uporabili še rdeče flamingovce, zlati šlajer, hiperikum, pozlačene storže, vejice božjega drevca s plodovi in pisanolistno božje drevce. Belo barvo smo dodali v obliki orhidej cimbidium.«

Mnoštvo cvetja

Letošnjo krasitev bazilike sv. Petra v Vatikanu lahko predstavimo tudi s številkami. Med drugim so cvetličarji porabili 20 stebel belih orhidej cimbidium, vsaka ima v povprečju 15 cvetov, torej 300 cvetov, ki so jih dali v epruvete. Uporabili so še 10 šopov pisanolistnega božjega drevca, 200 vejic božjega drevca z rdečimi plodovi višine 80 cm in 250 vejic božjega drevca z rdečimi plodovi višine 40 cm, 50 rdečih flamingovcev, 20 šopov zlatega evkaliptusa in 100 pozlačenih storžev. Na koncu, tako rekoč tik pred zdajci, so dodali še približno 800 orhidej dendrobium.

Glavnino krasitve zavzemajo veje srebrne jelke. Šegulova je povedala, da so po grobi oceni porabili približno 20 dreves višine do 10 metrov, saj so bile veje kratke in košate. V specializiranih drevesnicah gojijo srebrno nordijsko jelko kot kulturo na večjih površinah in je namenjena za rezano zelenje, ki ga cvetličarji lahko naročijo po šopih.

Pogled na notranjost bazilike sv. Petra, ki po nekaterih podatkih sprejme približno 10.000 ljudi, je bil na sveti večer in za božič naravnost očarljiv. Vse zelenje, rože in drugi elementi okrasitve ter barve, ki jih uporabljajo pri izdelovanju dekoracije, imajo simbolne pomene. Sabina Šegula nam to podrobneje predstavi: »Srebrna jelka, klek, cipresa, torej zimzeleno zelenje, so simbol nesmrtnosti in večnega življenja. Evkaliptus, ki smo ga tudi uporabili in pozlatili, je simbol bogastva in varnosti, zaščite.«

Pomembno vlogo imajo borovi storži, pojasni Šegulova: »Bor simbolizira nesmrtnost in božansko svetlobo, ki si jo razlagamo s trajnostjo iglic. V zahodnih mitologijah je simbol izpričane resnice. Poleg tega simbolizira neomajno moč, ki jo predstavljajo mogočne rimske pinije (bor). Je tudi simbol odločnosti in pričakovanja. Borov storž je bil pri starih Grkih amulet za nesmrtnost.«

Omeniti moramo še božje drevce, ki ga poznamo tudi kot bodiko ali ileks. »To je simbol moči, sreče, veselja in novega upanja za vnovično vrnitev sonca, ki se bo zgodila po zimskem solsticiju, vse to pa bo odganjalo tudi zle duhove,« pove floristka in dodaja, da orhideje simbolizirajo ljubezen, lepoto in bogastvo. Flamingovec simbolizira gostoljubnost.

Skrbno izbrane barve

»Zlata barva simbolizira blaginjo, bogastvo, status, vpliv, moč in prestiž,« smo izvedeli. »Stimulira samozavest, občutek dostojanstva, moči, volje, vpliv in jasno vizijo. Simbolizira tudi sonce in svetlobo, torej predstavlja vedrino in optimizem. Zelena barva simbolizira svežino, vztrajnost, sprostitev, naravo, srečo in uspeh. Barva deluje pomirjajoče in spodbuja lastnosti, kot so pripravljenost pomagati, vzdržljivost, tolerantnost in zadovoljstvo. Kot barva, ki vsako leto spomladi obarva naravo, zmagoslavno premaga zimo in ponazarja upanje, harmonijo in pomladitev.«

Bela simbolizira čaščenje, čistost, rojstvo, enostavnost, mirnost, ponižnost, natančnost in nedolžnost. »Rdeča simbolizira brezmejno moč in ljubezen. Hkrati nas spominja na kri, ki je glavna telesna tekočina, ki omogoča življenje, zato jo marsikje pojmujejo kot sedež duše,« je sklenila dr. Sabina Šegula.
 

Deli s prijatelji