VELIKONOČNA MAŠA

Slovenca okrasila Petrov 
oltar v Vatikanu

Objavljeno 27. marec 2016 14.39 | Posodobljeno 27. marec 2016 14.39 | Piše: Vladimir Jerman

Dr. Sabina Šegula in Peter Ribič, profesorja Biotehniškega centra Naklo, sta tudi za letošnjo velikonočno mašo okrasila oltar svetega Petra v Vatikanu.

Dr. Sabina Šegula in Peter Ribič, profesorja Biotehniškega centra Naklo Foto: Marko Feist

Dnevi, ki so povezani s svetopisemskimi pričevanji o Kristusovi smrti in vstajenju, in so zato še poudarjeno praznični, si sledijo med velikim četrtkom in velikonočnim ponedeljkom. Cerkve so v teh dneh okrašene še posebno občuteno. Že več let zapored prejmeta dr. Sabina Šegula in Peter Ribič, profesorica in profesor Biotehniškega centra Naklo, povabilo iz Vatikana, da skupaj s tamkajšnjimi vrtnarji slavnostno okrasita oltarni del bazilike sv. Petra. Pri kombiniranju barv in struktur v cvetličnih kompozicijah jima v celoti zaupajo prosto izbiro.

Sabina je učiteljica floristike na srednji in višji šoli, Peter pa poučuje krajinsko vrtnarstvo. Botrovala je radovednost. Učitelji biotehniškega centra so želeli pogledati, kako poteka krašenje oltarja sv. Petra. Med obiskom, še pod papeževanjem Benedikta XVI., sta Sabina in Peter, ne da bi vedela, pravzaprav mimogrede opravila še sprejemni izpit. Okraševalci so ju namreč povprašali, kaj počneta sicer, in ko sta povedala, so ju povabili, naj pristopita zraven in še sama poprimeta. Kar sta naredila, je bilo tako dobro, da ju odtlej vsako leto povabijo k pripravi praznične oltarne dekoracije. Še več, poleg velikonočnega krašenja so ju iz Vatikana začeli vabiti še k božičnemu. Poleg bazilike krasita vse več, na primer kapelo v apostolski palači, zasebno papeževo kapelo v domu svete Marte, balkon za papežev praznični nagovor in še kaj. Ker sta krasila že pod dvema papežema, bi lahko malce šaljivo dejali: »Papeži se menjajo, slovenska okraševalca ostaneta.« Seveda sta se z obema papežema srečala tudi od blizu. Kako zelo prestižne narave je njun dosežek, je poudaril škof dr. Anton Jamnik: »Sodelovati pri takem podvigu – ker to je poklicni podvig – je resnično velik poklon njunemu mojstrstvu!«

Ko prispeta, ju že čaka cvetje, ki prihaja večinoma iz San Rema, sta povedala: »Upoštevati moramo močno tradicijo, ki jo opredeljuje renesančni slog bazilike. Bela lilija simbolizira čistost, nagelj Kristusa. Cvetja, ki je v barvah vatikanske zastave, se pravi belo in rumeno, je za vso sobo. Rdeče, ki izhaja iz barve ključev sv. Petra, je le za poudarke. Mere dekoracije in slog so vedno določeni. Se pa k svojim dekoracijam vsakič malo drugače podpiševa, z malo drugačnimi variacijami.« Tako tudi za letošnjo veliko noč. Njuno okrasitev bodo s pomočjo televizijskih kamer občudovali milijoni vernikov po vsem svetu. »Nedvomno gre pri tem projektu za veliko priznanje Sloveniji in tudi učiteljema ter našemu centru,« pa ponosni na kolega poudarijo v Biotehniškem centru Naklo.

Drobne skrivnosti, kako krasita za papeža Frančiška, sta mojstra v dneh pred odhodom v Vatikan množici občudovalcev razkrivala v župnijski cerkvi Marijinega brezmadežnega spočetja na Šutni v Kamniku – predstavitveno velikonočno dekoracijo sta izdelala skupaj s študentoma hortikulture Valentinom Mitrovičem in Katjo Kamnikar.

Deli s prijatelji