VELENJE

Slikajte se v srcih Velenja

Praznovanje 60 let sodobnega Velenja. Sončnice imajo za mesto poseben pomen.
Fotografija: Sončnična srca stojijo na treh lokacijah po mestu. FOTOgrafiji: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Sončnična srca stojijo na treh lokacijah po mestu. FOTOgrafiji: Jože Miklavc

VELENJE – Šest desetletij zatem, ko so odprli novo središče Velenja, bo mesto, ki je zraslo na premogu, še posebno skrbno ozaljšano, praznično in s sporočilom domovini ter svetu: »Tu smo doma srčni ljudje, ne le kulturni, multikulturni, tolerantni do drugih narodnosti, gostoljubni do obiskovalcev. Zgradili smo mesto ob Paki, ki je simbol svetlobe, topline, varnosti sobivanja, zelenega okolja in priložnosti za mladi rod. To vedo menda že povsod in od tod številna priznanja za naj mesto, za najbolj socialno družbo z največ prostovoljci in še kaj bi se našlo.«

Srce je tudi na Velenjski plaži.
Srce je tudi na Velenjski plaži.
Tako je slišati iz mesta, ki mu očitajo veliko preveč rdečega, od ljubezni do Tita do lobiranja za predrag sistem TEŠ 6, ki bi ohranjal delovna mesta. A mladi, tako delavci kot politiki, ne skrivajo ambicij po napredku, razvoju turizma in inovativnosti. In zavzetost vodstva občine, turističnih sodelavcev ter ekipe zavoda za turizem niti v poletni vročini ni popustila. Vneto se namreč pripravljajo, da bo zgodnja jesen v znamenju jubileja in praznik vseh ljudi iz osrčja Šaleške doline, ki si kot izrazito delavska, industrijska, v prihodnje pa tudi turistično naravnana prizadeva za napredek.

V petek so na treh lokacijah v Velenju postavili tri foto kotičke, tri konstrukcije v obliki velikih sončničnih src, ki simbolizirajo letošnje leto, ko rudarsko mesto slavi 60-letnico obstoja. Zamisel izhaja iz barv in simbolike grba mesta Velenja, ki je rumeno-zelen z vrisom sodobne arhitekture. Poseben pomen za mesto pa imajo tudi sončnice. Veliko poljano ob Šaleški cesti z več tisoč cvetovi sončnic so že nekajkrat posadili kot vabilo in dobrodošlico obiskovalcem doline, ti pa so se ustavljali in zavzeto fotografirali severovzhodno vpadnico in veduto središča Velenja.

Srca v barvah občinskega grba bodo predvidoma do konca septembra nameščena pred mestno hišo, v Sončnem parku ter na Velenjski plaži. »Srca predstavljajo pozitivno energijo našega mesta. Mesta, ki je znano po solidarnosti, prostovoljcih in številnih ukrepih, s katerimi želimo življenje narediti bolj prijazno za vse občanke in občane,« so sporočili iz urada župana Mestne občine Velenje.


Sončnice so iz umetnih cvetov, saj želijo fotografiranje z njimi omogočati čim dlje. Nekaj dni pred osrednjim praznovanjem jih bodo dopolnili s svežimi, naravnimi cvetovi, da bo vzdušje še bolj pristno, veselo in praznično, smo še izvedeli. Poleg tega si prireditelji želijo, da bi posnetke z ljudmi v srcih poslali svojim prijateljem, jih objavljali na družabnih omrežjih ter shranili kot spomin na nepozabno obletnico, 60 let Velenja.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije