KAJ SE DOGAJA?

Sledilnik po 834 dneh ostal brez podatkov, oglasil se je celo Fafangel

Analiza sledilnika je danes videti bistveno drugače, kot smo je vajeni. Ministrstvo se je že opravičilo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

Trend naraščanja okužb se nadaljuje, a Mario Fafangel z NIJZ je danes dejal, da temu ne sledi porast zasedenosti v bolnišnicah. Kaj se dogaja v bolnišnicah in koliko covidnih bolnikov imajo, smo lahko prek posebnega spletnega orodja 'sledilnik' spremljali vse do danes. Ažurne informacije so vse od marca 2020 objavljani na spletni strani, a danes od ministrstva za zdravje (MZ) ni prejel podatkov o stanju v bolnišnicah. Ministrstvo naj bi izrazilo pomisleke glede posredovanja podatkov o hospitalizacijah sledilniku in tako prekinilo 834 dni dolgo časovno serijo. Informacijo je na twitterju objavila Maja Založnik, sodelavka sledilnika, ki se ukvarja s koordinacijo, podatkovnimi modeli in validacijo. Kaj se je zgodilo in zakaj je do tega prišlo, preverja tudi Fafangel. »Ni v domeni NIJZ, a obljubim, da jutri preverimo, kaj se je zgodilo z namenom ponovne vzpostavitve tega kritičnega sistema spremljanja,« se je odzval na zapis. 

Zapis Založnikove in Fafangla je očitno prišel hitro do ministrstva za zdravje, ki se je že javno opravičilo. »Ministrstvo za zdravje sporoča, da je pri pošiljanju podatkov za Covid sledlinik prišlo do napake in nesporazuma. Za nevšečnost se vsem iskreno opravičujemo. Podatke bomo še naprej pošiljali tako kot doslej,« so zapisali na twitterju. 

Založnikova je v objavi pojasnila, zakaj je pomembno, da jim MZ še naprej pošilja podatke. Pravi, da so podatki vse manj zanesljivi, saj se vse manj ljudi uradno testira, tudi če so doma pozitivni na HAT. Opozorila je, da je za smrti že jasno, da imajo mesec zamude za okužbe in so zato ti podatki neprimerni. Pravi, da so bili podatki, ki so jih dobivali dnevno z MZ vir ažurnih podatkov glede najpomembnejših kazalnikov epidemije in opozorila, da te podatke pri ustvarjanju modelov uporabljata tudi Matjaž Leskovar in Janez Žibert, ki sta v zadnjih dveh letih pripravila vrsto modelov in napovedi širjenja okužb.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije