KAKO REŠITI MIGRANTSKO VPRAŠANJE?

Slavoj Žižek: Odpiranje src migrantom ni prava rešitev

Filozof je prepričan, da so potrebne radikalne gospodarske spremembe.
Fotografija: Žižek je prepričan, da se migranti ne morejo integrirati. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Žižek je prepričan, da se migranti ne morejo integrirati. FOTO: Blaž Samec, Delo

Svetovno znani slovenski filozof Slavoj Žižek je objavil zapis, v katerem piše, da pozivi liberalcev, naj odpremo svoja srca imigrantom iz revnih držav, pomenijo zgolj vzdrževanje obstoječega reda v kapitalističnem svetu.
 
Edina prava rešitev je spremeniti sistem, ki producira imigracije, je prepričan eden najbolj objavljenih filozofov zgodnjega 21. stoletja. Žižek navaja odgovor, ki ga je politik nemške stranke Levica Gregor Gysi med neko razprava dal antiimigrantu, ki je vztrajal, da se ne čuti odgovornega za revščino in grozote v državah t. i. tretjega sveta ter da bi morale evropske države biti odgovorne zgolj za svoje državljane. Gysi mu je odgovoril, če ne prevzamemo odgovornosti za revne v državah tretjega sveta in delujemo v tej smeri, bodo prišli k nam. Žižek je prepričan, da je tak odziv veliko primernejši kot pa neka abstraktna humanitarnost, ki je privlačna, ker naslavlja našo dobrodelnost in slabo vest. To se pogosto kombinira z ekonomskim opravičevanjem, da Evropa potrebuje migrante, da bi se lahko še naprej gospodarsko širila.
 
Preberite tudi:

Blamaža: »Nobelovec je Slovence označil za avstrijske in nemške hlapce«


 
Žižek piše, da bi zgolj radikalna družbeno-gospodarska sprememba zares zaščitila našo identiteto, naš način življenja, namesto da se odpiramo imigracijam v obupanem poskusu, da bi se izognili nujno potrebnim spremembam in ohranili naš liberalno-kapitalistični red.
 
»Levičarji in kapitalisti upajo, da bo nov val imigrantov integriran v kapitalistično mašinerijo /…/, a tokrat to ne deluje. Imigrantov se ne da integrirati in večina jih ostane avtsajderjev. Zaradi tega dejstva je situacija z imigranti in begunci še bolj tragična. Ujeti so v nekakšnih družbenih vicah, zastoju, iz katerega fundamentalizem ponuja napačen izhod,« še piše Žižek. Običajni levičarsko-liberalni odgovor na to, da je treba popraviti države, od koder prihajajo, in odpraviti razlog, da zapuščajo svoje države, je, da je to zgolj izgovor, da beguncem ne bi pustili priti k nam. Vendar pa, tako Žižek, je tudi poziv, naj beguncem odpremo svoja srca, zgolj način, da ne bi spremenili situacije, zaradi katere begunci sploh postanejo begunci.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije