KORONAVIRUS

Slabe novice: virusa vse več, v zelenem predvidoma avgusta

Vlada naj bi podaljšala obstoječe ukrepe.
Fotografija: Sodeč po ocenjenem reprodukcijskem številu, je pričakovati povečanje okužb. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Sodeč po ocenjenem reprodukcijskem številu, je pričakovati povečanje okužb. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada se bo popoldne sestala na redni seji, na kateri bo predvidoma podaljšala veljavne ukrepe za zamejitev epidemije covida 19. Dodatno sproščanje ni predvideno, čeprav Slovenija že izpolnjuje pogoje za prehod v zeleno fazo sproščanja ukrepov.

image_alt
Novo sproščanje ukrepov pri nas? Beovićeva razkrila, kaj meni stroka


Vodja svetovalne skupine za covid 19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je potrdila, da tudi ta teden vladi niso predlagali dodatnega sproščanja. Sedemdnevno povprečje števila novih okužb je bilo po podatkih za ponedeljek 275, kar glede na vladni semafor sproščanja ukrepov sicer zadostuje za prehod v zeleno fazo.

Kot je prejšnji teden dejal premier Janez Janša, je glede na število precepljenih, prebolevnikov in trenutno epidemiološko stanje v državi možno pričakovati, da je razglasitev epidemije do sredine junija zadnja. V drugi polovici junija bi Slovenija tako lahko prešla v prehodno obdobje, ko bo večina ukrepov odpravljena.


R narašča


Minister za zdravje Janez Poklukar je opozoril, da se je reprodukcijsko število R, ki pove oceno, koliko oseb naprej okuži kužna oseba, naraslo z okoli 0,7 na 0,9 ali celo 0,95. Po oceni Instituta Jožefa Stefana (IJS) je R = 1. V oranžno fazo po semaforju EU, ki kot kriterij upošteva 14-dnevno incidenco okužb na 100.000 prebivalcev smo trenutno v rdeči fazi, v oranžno bi lahko po oceni IJS vstopili v drugi polovici junija, v zeleno pa sredi avgusta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije