KORONAVIRUS

Slabe novice strokovnjakov glede vrha epidemije v Sloveniji

Vse bo odvisno od učinkov izvajanja zadnjih ukrepov, pravijo na IJS. Če R ostane 1,49 bomo imeli decembra v bolnišnicah 3200 okuženih, od tega 700 na intenzivi.
Fotografija: Ukrepi, ki so stopili v veljavo 20. oktobra, niso dovolj zajezili širjenja virusa. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Ukrepi, ki so stopili v veljavo 20. oktobra, niso dovolj zajezili širjenja virusa. FOTO: Voranc Vogel

Na osnovi celostne slike in podatkov o hospitaliziranih ugotavljamo, da so ukrepi z 20. oktobra znižali reprodukcijsko število R z 1,95 (podvojitveni čas 7,4 dni) le na 1,49 (podvojitveni čas 12,7 dni), kar je zelo slaba novica, v svoji projekciji širjenja covida 19 v Sloveniji pravijo na Institutu Jožefa Stefana (IJS).
 
Preberite tudi:

Beovićeva: V Sloveniji danes enako kot marca v Lombardiji



Za ustavitev širjenja epidemije nam po njihovem mnenju ostane le še zadnji obrambni zid, ki smo ga z ukrepi gradili od 23. do 26. oktobra. »Upamo, da bo zdržal, bo pa imel težko delo, kajti R bo moral spustiti z 1,49 pod 1, kot je potrebno za obvladovanje epidemije (R < 1), kar je velik zalogaj. Vrha epidemije torej še ni na vidiku.« Pojasnjujejo, da bo vse odvisno od učinkov izvajanja ukrepov, sprejetih med 23. in 26. oktobrom. Učinki naj bi se pokazali v naslednjih dneh. Če bi R ostal 1,49, bi se rast epidemije ustavila sama od sebe zaradi prekuževanja sredi decembra, ko bi bolnišnično obravnavo potrebovalo hkrati okoli 3200 okuženih, okoli 700 pa intenzivno nego.

Število dnevnih pozitivnih testov v združeni starostni kategoriji 65+ še vedno narašča, kar je slabo, dodajajo na IJS.
 
Preberite tudi:

Preverite, kdo vse je danes znova odprl svoja vrata



Nič kaj spodbudne napovedi za Evrope pa nima niti regionalni urad Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo, ki je v četrtek opozoril, da se regija ubada z eksplozijo primerov novega koronavirusa. Direktor urada Hans Kluge je posvaril pred težkimi časi, ki prihajajo: »Vidimo eksplozijo v smislu, da v samo nekaj dneh v evropski regiji število okužb naraste za milijon. Prihaja nekoliko težko obdobje, moramo biti iskreni.« Počasi se povečuje tudi umrljivost, je še dodal. Samo v Sloveniji je po uradnih podatkih v zadnjih dneh umrlo 179 ljudi zaradi covida 19.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije