(NE)ODPORNOST

Slaba novica za tiste, ki ste koronavirus že preboleli

Upoštevajte ustrezno zaščito pred novim koronavirusom: obrazne maske, razdaljo in higieno.
Fotografija: Janez Tomažič. FOTO: Mavric Pivk, Janez Tomažič
Odpri galerijo
Janez Tomažič. FOTO: Mavric Pivk, Janez Tomažič

»Oseba, ki zboli, je že dva dni pred nastopom bolezni kužna. V naslednjih dneh je velika, po petem dnevu pa kužnost rapidno pade,« je o kužnosti v Odmevih povedal predstojnik Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo Janez Tomažič. Težavo predstavljajo supertrosilci, ki se pogosto ne zavedajo da to so (ker nimajo simptomov), zato je še kako pomembno, da se zaščitimo (obrazna maska in ustrezna razdalja), opozarja.

Slabo novico ima Tomažič za tiste, ki so virus že preboleli: »Danes vemo, da je kratkotrajna imunost. To je na temelju raziskav na opicah, primatih, tudi na raziskavah na brezsimptomnih in simptomatskih oseba, ko so spremljali protitelesa. In tudi na temelju navadnih koronavirusov, ki povzročijo prehlad. In iz vseh teh raziskav zaključujemo nekje dva do tri mesece traja imunost. Pri tistih, ki so brezsimptomni ali so blago preboleli to bolezen, je imunost krajša, ker ni bil tako aktiviran imunski sistem.«

»Nekje v obdobju treh mesecev po prvi epizodi bolezni je malo verjetno, da se to zgodi. Tudi pozneje redko pride do ponovitve covid 19 bolezni, lahko pa se zgodi. Je pa običajno bolj blag potek bolezni,« je še dodal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije