NACIONALNO PREVERJANJE ZNANJA

Slaba novica za šolarje

Marca bo NPZza preizkus na daljavo, maja pa sledi pravi test kljub nasprotovanju ravnateljev.
Fotografija: Kako naj bi potekalo preverjanje znanja, še ni znano. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Kako naj bi potekalo preverjanje znanja, še ni znano. FOTO: Blaž Samec/Delo

V Državnem izpitnem centru (Ric) kljub nasprotovanju večine ravnateljev vztrajajo pri izvedbi letošnjega nacionalnega preverjanja znanja (NPZ), je pojasnil predsednik združenja ravnateljev osnovnih šol Gregor Pečan. Izvedli naj bi ga na daljavo, za preizkus, ki naj bi potekal konec marca, pa so že kupili ustrezne licence, je povedal.

Pečan je pojasnil, da so na dopoldanskem srečanju predstavniki Rica ravnatelje zgolj seznanili, da NZP letos bo, da se pripravljajo na njegovo izvedbo na daljavo in da so že kupili ustrezne licence za preizkus, ki naj bi potekal konec marca. Preverjanje znanja pa naj bi kot navadno potekalo v maju.


Ravnatelji so proti


Na kakšen način bi to izvedli, po besedah Pečana v Ricu niti sami ne vedo. »V šolah nimamo dovolj računalnikov. Otroci, ki imajo računalnike doma, pa imajo marsikdaj zelo slabe povezave,« je opozoril. V centru se po njegovih besedah ne ozirajo na to, da večina ravnateljev nasprotuje izvedbi preverjanja znanja. Kot je poudaril, bi bilo NPZ že v običajnih razmerah potrebno posodobitve. »Ravnatelji že več kot pet let opozarjamo, da bi ga bilo treba posodobiti, mu dati neko vsebino, ga osmisliti. A nas ignorirajo,« je poudaril.


Lani so ga odpovedali


S tem naj bi v centru želeli pridobiti podatke o tem, kako se je obnesel pouk na daljavo. A jih je Pečan opozoril, da so že lani spomladi in še enkrat jeseni od zavoda za šolstvo dobivali navodila, naj učitelji avtonomno presodijo, katere vsebine so bistvene, in naj nebistvene izpustijo iz pouka na daljavo. »So slučajno vsi učitelji v državi presodili enako, katere so bistvene vsebine?« je vprašal Pečan, ki ne verjame, da bodo testi temu ustrezno prilagojeni.

Pečan je dejal, da je bilo NPZ že lani odpovedano, pa je pouk na daljavo potekal samo dva meseca. Letošnja generacija pa je bila samo v lanskem koledarskem letu deležna več kot šestih mesecev pouka na daljavo. Zato dvomi o tem, da bi preverjanje znanja lahko pokazalo uporabne rezultate, iz katerih bi lahko razbrali kaj vsebinskega.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas