PREKINITEV POGODBE

Slaba novica za najemnike, ki iščejo stanovanje v Ljubljani

Skoraj petsto novih stanovanj bo na voljo kasneje, kot je bilo predvideno.
Fotografija: Predvidena soseska Novo Brdo. FOTO: Stanovanjski sklad Republike Slovenija
Odpri galerijo
Predvidena soseska Novo Brdo. FOTO: Stanovanjski sklad Republike Slovenija

LJUBLJANA – V Ljubljani primanjkuje stanovanj tako za nakup kot najem. Novogradnje se prodajajo, še preden so zgrajene, cene rabljenih stanovanj se približujejo rekordom, tudi najemnine so visoke, zato marsikdo le s težavo najde stanovanje za najem. Stanje naj bi nekoliko omilile tudi novogradnje, ki jih v prestolnici gradi Stanovanjski sklad Republike Slovenije (SSRS).

Sklad je med drugim tudi investitor soseske Novo Brdo, ki nastaja v bližini Zelenega gaja na Brdu. Predvidena je izgradnja 498 najemnih stanovanj, velikih od 30 do 80 kvadratnih metrov v 18 objektih. Ob predstavitvi soseske so v skladu napovedali »višji standard bivanja, saj bodo v njej sobivale različne generacije (mladi, starejši, družine), čemur bodo prilagojeni objekti in stanovanja«.

Novo Brdo nastaja blizu soseske Zeleni gaj, kjer pa SSRS toži stanovalce, ker so unovčili bančno garancijo. FOTO: Blaž Samec
Novo Brdo nastaja blizu soseske Zeleni gaj, kjer pa SSRS toži stanovalce, ker so unovčili bančno garancijo. FOTO: Blaž Samec
Na 4,8 hektarja velikem zemljišču so že začeli kopati jamo, nato pa so dela obstala. Iz SSRS so sporočili, da so odstopili od pogodbe z družbo Rafael. Izvajalca gradbenih storitev so izbrali na javnem razpisu, pogodbo z njim pa so prekinili, ker je, kot trdijo, »grobo kršil in ni izpolnjeval pogodbeno prevzetih obveznosti, zaradi česar je prišlo tudi do popolnega zastoja del pri izvedbi zemeljskih del in varovanja gradbene jame«. Izvajalec je prenehal delati oziroma ni nadaljeval del, prav tako se ni opredelil o roku dokončanja pogodbenih obveznosti, so dodatno pojasnili pri SSRS.

SSRS je unovčil bančno garancijo za dobro izvedbo del. »Končna škoda bo znana po zaključku pogodbenih del v okviru drugega izvajalca. Ocenjujemo, da bo presegala višino bančne garancije,« so povedali pri skladu, kjer še ocenjujejo, da se bo izgradnja novih stanovanj v soseski Novo Brdo zaradi prekinitve pogodbe zavlekla za šest do osem mesecev.

Sklad bo z novim razpisom iskal novega izvajalca, razpis pa bodo izvedli »v najkrajšem mogočem času«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije